Manfaat sedekah membawa kebahagiaan dunia dan akhirat.

As salam.

Ramai orang minat untuk mendapat rezeki yang banyak. Tetapi tidak ada kekuatan untuk memberi sedekah yang banyak.

Ini kaedah yang dicadangkan.

  1. Tahun 2017 > Sedekah RM10 setiap Jumaat.
  2. Tahun 2018 > Sedekah RM20 setiap Jumaat.
  3. Tahun 2019 > Sedekah RM30 setiap Jumaat.
  4. Tahun 2020 > Sedekah RM40 setiap Jumaat.
  5. Tahun 2021 > Sedekah RM50 setiap Jumaat.
  6. Tahun 2022 > Sedekah RM60 setiap Jumaat.
  7. Tahun seterusnya …..

Semakin banyak sedekah yang anda beri, hidup, bisnes, urusan dan semuanya akan dimudahkan. Kehidupan akan menjadi sangat lancar.

** Ini ada artikel yang bagus, copy paste dari whatsapp.

Katakanlah kita dah mati, kalau Allah bg kita peluang utk hidup balik dan boleh buat satu amalan sahaja, apakah amalan yang kita akan buat?_

Adakah solat?? Baca Quran? Selawat? Sedekah? Atau puasa?_

Mari kita baca jawapannya…

Kupasan Kitab Ziarah ke Alam Barzakh (Al Imam Jalaluddin As-Suyuti)

*KENAPA SI MATI LEBIH MEMILIH UNTUK BERSEDEKAH SEANDAINYA DIA DIKEMBALIKAN KE DUNIA?*_

Satu

  • Sebagaimana firman Allah, “…wahai Tuhanku, alangkah baiknya Engkau lambatkan kedatangan ajalku ke suatu masa yg sedikit saja lagi, supaya aku dpt bersedekah…..” -(surah al munafiqun:10)_
  • Sedangkan dia tidak pun berkata “supaya aku dapat mengerjakan umrah” atau “supaya aku dpt solat” atau “supaya aku dpt berpuasa”?_
  • Seorang ulama berkata, “Tidaklah seseorang yg tlh mati itu menyebut utk bersedekah melainkan kerana kehebatan pahala yg telah dilihatnya selepas kematiannya..”

Dua

  • Maka hendaklah kamu perbanyakkan sedekah kerana sesungguhnya seorang mu’min akan berada di bawah teduhan pahala sedekahnya pada hari kiamat nanti.

Tiga

  • Bersedekahlah utk saudaramu yg tlh pun meninggal dunia kerana sesungguhnya mereka amat berharap utk kembali ke dunia utk bersedekah dan melakukan amalan soleh.

Empat

  • Oleh itu realisasikanlah harapan mereka. Dan latihlah anak2mu supaya membiasakan diri dgn bersedekah.

Lima

  • Bersedekahlah.. Sesungguhnya Allah memberi ganjaran kpd org yg bersedekah._

Enam

Adakah anda pernah membaca tentang faedah bersedekah?_

  • 1. Amalan sedekah itu adalah salah satu pintu daripada pintu2 syurga.
  • 2. Sedekah adalah sebaik2 amalan soleh dan sebaik2 sedekah ialah memberi makan.
  • 3. Pahala sedekah akan menaungi pemiliknya pada hari kiamat dan melepaskannya dari azab neraka.
  • 4. Sedekah dapat memadam kemurkaan Allah dan kepanasan kubur.
  • 5. Sedekah adalah sebaik2 hadiah buat si mati, yang paling bermanfaat untuknya di kubur dan yang ditambah oleh Allah akan rezeki (kerana bersedekah).
  • 6. Sedekah adalah satu penyucian harta dan jiwa dpt menggandakan kebaikan.
  • 7. Sedekah adalah punca kegembiraan si pemberi dan punca wajahnya bercahaya di hari kiamat.
  • 8. Sedekah menjadi pengaman dari ketakutan pada hari huru hara besar dan hari yang tiada kesedihan kerana hilangnya sesuatu drpnya (hari kiamat).
  • 9. Sedekah menjadi punca keampunan trhadap dosa dan penghapusan daripada kejahatan.
  • 10. Sebagai pembawa berita gembira tntang pengakhiran yg baik dan punca doa malaikat buatnya.
  • 11. Orang yg bersedekah adlah org yg terbaik di kalangan manusia.
  • 12. Pahala sedekah pula adalah utk semua yg berkongsi tentang sedekah itu (bukan hanya utk si pemberi).
  • 13. Pemberi sedekah dijanjikan kebaikan yg banyak dan pahala yg besar.
  • 14. Org yg suka menginfaq adalah salah satu sifat orang yg bertaqwa.
  • 15. Dan sedekah menjadi punca lahirnya kasih sayang hamba Allah kepada si pemberi.
  • 16. Sedekah tanda dermawan dan salah satu tanda kemuliaan dan kemurahan hati.
  • 17. Bersedekah memustajabkan doa dan merungkaikan segala kesulitan.
  • 18. Bersedekah menolak bala dan menutup 70 kejahatan di dunia.
  • 19. Sedekah memanjangkan umur, menambah rezeki, menjadi punca rezeki dan kemenangan.
  • 20. Sedekah menjadi ubat, penawar dan penyembuh.
  • 21. Sedekah menghalang kebakaran, tenggelam akibat banjir dan kecurian.
  • 22. Pahala sedekah adalah tetap (tidak berbeza-beza) walaupun diberikan kepada haiwan ternakan atau burung2.

Dan sebaik2 sedekah skrg ini ialah menyebarkan msj ini dengan niat bersedekah*_

 

 

Advertisements

Rasa Macam Everything Mudah, And Pointer I Naik Mendadak Semester 4 Tu”, Kisah Gadis Yang Mula Mendekatkan Diri PadaNya

f_14219437481463

Tidak dapat dinafikan, segala perbuatan ada ganjarannya, tidak kiralah ianya baik atau buruk. Segala yang dilakukan sudah semestinya akan memberi kesan dalam hidup, tetapi ianya berbeza, mengikut apa yang dilakukan terdahulu, jika baik, akan dibals baik, jika buruk akan dibalas buruk. Namun begitu, segala yang berlaku, atas ketentuanNya jua.

Continue reading

Dzikir ini akan mengikis dosa dan kotoran jiwa.

Dzikir ini akan mengikis dosa dan kotoran jiwa, seperti mengikis karat hingga kemilau emas muncul kembali.

Seorang tabi’in berkata, “Sungguh jika tiada sepertiga malam terakhir, aku tidak betah hidup di dunia ini”.

Mereka benar-benar mereguk kenikmatan tiada tara saat berkhalwat dengan Tuhannya. Namun mengapa kita belum bisa merasakannya? Continue reading

Bagaimana ya nak dapat duit secara konsisten, tidak putus duit, sentiasa berduit.

This slideshow requires JavaScript.

Semalam dapat PM, “Salam Puan Hajar. Bagaimana ya nak dapat duit secara konsisten, tidak putus duit, sentiasa berduit. Mohon pencerahan. Terima kasih.”

Ayat beliau umum sangat. Saya tanya balik, “dapat duit melalui apa? Bisnes?”

“Ya,” balas beliau.

Which ingatkan diri pada situasi dulu, time semua benda ditarik dan alami fasa sengsara. Boleh bayang dop setiap hari duk nangis, tak tahu nak buat apa, tak tahu nak cekau duit dari mana yet segala benda perlukan duit?

Namun saya belajar ini >>> Masa kita belum ada duit yang banyak dan berkat, masa itulah kita kena memberi pada mak ayah. Tak kisahlah berapa sekali pun.

Yang saya perasan, rezeki Umi nak kata melimpah. Ya, memang melimpah pun. Namun apa yang Umi dapat kadang tak seiring dengan gaji yang Umi ada.

Maksud saya, gajinya tak setimpal dengan rezeki kebendaanya yang banyak. Jadi, saya tanya rahsianya apa?

Bagi 10% dari income pada parents sebaik je gaji dapat sebelum spend untuk diri sendiri dan keluarga.

Dah tahu, tiru je la amalan tu walau masa tu diri pun tengah survive dan duit acah-acah malu nak dekat dengan diri. Dan saya boleh nampak macam mana duit rolling semula masuk lebih banyak lepas 4 bulan dalam fasa struggle.

Nak tahu perasaan bila beri saat tiada apa-apa?

Kau akan rasa nak nangis, risau at first. Memang la tengok dompet… Yet, kau bakal rasa tenang dan nangis terharu tatkala bagi duit tu parents doakan untuk kau.

That is what my Dad did to me. Beri duit, dipegangnya kepala dan dia doa, “Barakallah, dilimpahkan rezeki dan dapat jodoh yang baik. Aamiin.”

Doa tersebut meranapkan segala keraguan lepas ni duit nak celok dari mana dan beri keyakinan bahawa Allah pasti ganjari. Pasti itu.

Sumber