FAQ SMR #1 – Lost: Tak Tahu Mana Nak Mula Internet Marketing

tak-tahu-cara-nak-mula

Tahniah sebab akak ada banyak ilmu, rajin belajar, itu tanda-tanda awal orang yang berjaya. Peringkat seterusnya akan melalui fasa kegagalan. Ada yang give up, the game is over. Ada yang cekal, orang ini akan berjaya kecil (buat duit sikit).

Selepas bertahun-tahun lamanya buat duit sikit mula nak buat duit yang banyak. Masa tu apa nak buat? Belajar lebih banyak? Salah, salah, salah.

 

Akak kena pergi kepada investment. Lepas itu barulah financial freedom. Ini fasa yang diceritakan Robert T. Kiyosaki.

Seterusnya dalam kes begini ada 2 keadaan,

1. Manusia itu memang ada ilmu, dan betul-betul ada ilmu, macam mana nak tahu? Very simple, ada RESULT atau tidak.. If yes, memang dia ada ilmu dan terbukti.

2. Manusia itu tidak ada ilmu, tetapi dia rasa dia ada ilmu. Sebenarnya itu bukan ilmu tetapi maklumat semata-mata. Information dan KNOWLEDGE adalah berbeza.

Orang macam ni, ada banyak information dalam kepala, dia tapi satu apa pun tak jalan.

“How to counter?”

Belajar lagi banyak ilmu? Salah, salah, salah. If that so, ilmu yang lama tu nak letak dekat mana? Simpan buat perkasam? Kami cadangkan benda yang simple. Kita belajar asas keusahawanan.

Formula asas keusahawan adalah kembangkan wang. Dari RM10 ke > RM100 > RM500 > RM1,000 > seterusnya. Ini prinsip asas usahawan, bina dari kecil. So nak mula dari mana? Mula daripada matlamat / target.

Gunakan segala ilmu yang ada itu buat RM10 sahaja dahulu. Tak perlu naik langit ke-7 nak buat juta-juta, be realistic. Always remember, berpijak di bumi yang nyata. Kalau kita belum mampu hasilkan RM1,000, bagaimana kita nak hasilkan RM100k?

Fikir secara mendalam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s