SMR #6 – Tukar (switch) Watak

Ok, sebelum ini kita cakap tentang kapasiti dan kekayaan. Kita perlu membina kapasiti kaya untuk menjadi kaya. Pada kali ini kita akan masuk tentang Switch watak.

“Fake it until we make it.”

Itulah ayat emas juara program reality tv, Solehah iaitu Amie Sofea Ahmad.

“To become somebody, you have to be somebody.”

Kalau kita baca siri-siri sebelum ini, ia adalah tentang perubahan diri kita sekarang kepada orang lain. Boleh juga nak kata, kita sedang ubah watak kita kepada watak lain.

Matikan diri semasa

Andai sekarang you somebody yang negatif, sudah masanya untuk matikan dia. Only then somebody yang lain will wake up.

“Who looks outside, dreams; who looks inside, awakens.” – Carl Jung

Beruntungnya seorang penulis fiksyen, mereka akan selalu berubah ‘topi’.

Topi yang dimaksudkan adalah tentang dalam novel ada banyak watak. Penulis fiksyen tidak boleh memberitahu wataknya bagaimana, tetapi dia perlu menunjukkan. Teknik itu dinamakan,

“Show don’t tell.”

Rujuk gambar di bawah.

6. show-dont-tell

Orang kaya, jutawan, multijutawan or zillionaire adalah orang yang mempunyai energi yang tinggi. Mindset mereka tinggi, pendapatan mereka tinggi, ilmu mereka tinggi.

Antara cara cepat untuk jadi mereka adalah samakan energi.

“Macam mana tu Inche Hujan?”

Dalam Neuro-linguistic programming (NLP), antara cara untuk kita ‘baca’ pola atau cara pemikiran pelanggan kita, adalah dengan meniru pergerakan mereka. Supaya dengan itu, kita mudah untuk samakan energi dan seterusnya mudah untuk close deal dengan mereka. Antara tekniknya bernama Mirror.

Contoh, kita berdepan dengan pelanggan. Andai pelanggan itu angkat tangan kanan, kita angkat tangan kiri. Lama kelamaan kita buat seperti itu, kita sehingga boleh dapat ‘rasa’ energi dia.

Ketika saya masuk suatu program NLP, trainer itu berkongsi. Seseorang itu buat teknik mirror dengan seorang pesakit yang koma. Dia tiru cara nafas pesakit yang koma itu.

Akhirnya seseorang itu dapat ‘rasa’ apa yang sedang pesakit rasa ketika koma itu. Terkejut beliau.

So dalam hal ini, untuk menjadikan you somebody yang hebat, you kena switch watak as somebody yang hebat. Itulah maksud di sebalik tabir,

“Tiru orang berjaya you terpaksa berjaya.”

Sebab you dah ‘samakan’ energi sebagai orang yang berjaya. No wonder you boleh berjaya.

Cara switch watak

Antara cara switch watak adalah think bigger. Jadi penulis fiksyen yang perlu berangan untuk mendalami watak. Bolehlah juga, nak kata ibarat kita sedang nak jadi pelakon Metrowealth.

“You nak jadi siapa?”

Seorang yang banyak duit, jutawan, ada banyak hartanah, and bla bla bla. List it. All of them.

Let me give some example here.

“Who am I?”

Already turn three series. Earn 5 – 6 figures per month. Have such quality network. Some properties, gold investment.

Memadai dengan sedikit. Next apa perlu buat?

Lelaki yang berumur 30 tahun yang dah jana 5 – 6 angka tiap bulan sudah tiada masalah kewangan. Biasanya sudah fikir nak kahwin.

Well, macam watak seorang remaja, kalau fikir pasangan tentang couple. Kalau dewasa, fikir kahwin. Kalau dah tua, fikir mati. Tiap watak pasti berbeza mindset.

Umur 30 tahun untuk seorang lelaki bujang adalah fikir kahwin, cari calon isteri. Hutangnya sudah selesai. Andai dia seorang ahli perniagaan (businessman), dan seorang pakar strategi, dia bijak fikir longterm untuk bisnes.

Dia mampu sponsor family pergi umrah, haji tiap tahun. Biasanya kalau seorang pakar strategi, dia pandai manipulate bisnes menjadi sesuatu yang buat duit untuk dia. Dia seorang yang sistematik untuk bisnesnya.

Well, that is for example. You get something here? Bagaimana saya tulis tentang watak itu. So, agak-agak bagi someone yang macam dia, adakah you patut cerita dengan dia tentang ‘how to make money?’

Mestilah tak. Sebab income dia 5 – 6 angka tiap bulan ma. Apa barang nak cerita how to make money dengan dia. Yang sepatutnya, how to get 3 millions with 5 – 6 figures dengan dia. Baru la dia nak dengar.

Baik. Apa yang saya nak cakapkan adalah, apabila you tukar watak, change your mindset, everything. Dalami watak itu, be them. Fake to be them.

Sifu saya ada berkata,

“Apabila you biasakan diri you dengan energi yang tinggi, you akan jadi energi yang tinggi. Apabila energi you tinggi, duit suka pada manusia yang berenergi tinggi.”

Ala-ala macam magnet rezeki tinggi, ilmu pun tinggi, mindset pun tinggi, haruslah rezeki pun tinggi. Insya-Allah.

Kalau you lelaki bujang, nak jadi watak lelaki soleh. Fikirkan lelaki soleh ni aktivitinya biasanya apa?

– Pergi solat 5 waktu kat masjid

– Baca Al Quran kerap

– Rajin tolong ibu walau buat kerja rumah (isteri bukan buat orang gaji ya, jangan malas sangat basuh pinggan walau ia kerja orang perempuan. Gentle sket bro)

– Jaga ikhtilat dengan muslimah

Lebih kurang begitulah. Agak-agak penulis fiksyen kalau tulis untuk lokasi di luar negara mereka tak kaji dulu ke? Mestilah kaji kan? Mana boleh main belasah je.

Contoh, letak Sydney di Turki, memang kantoilah penulis tu pengetahuan am sangat rendah.

Jadi, apa plan tindakan? Sebelum ini, lepas dah baca tentang hakikat perubahan, tulis dulu apa sikap negatif yang you ada sekarang. Apa yang perlu you tinggalkan untuk be somebody.

Kemudian, tentang kapasiti. Kalau nak jadi pakar pemasaran, multijutawan yang ada income juta-jutaan, apa yang perlu you mampukan diri untuk capai those level.

Kali ini tentang watak. Biasakan diri fake jadi somebody. Anggap you dah jadi watak itu. Apa yang you buat apabila you memang dah jadi watak tu? Kemudian, just act as the people. Daripada segi mindset, cara jalan, idea, ilmu.

Let say you adalah seorang pelajar, nak jadi one of the student yang masuk dean list. List out,

“Agak-agak budak Dean list wataknya macam mana?”

Senaraikan. Anggap you adalah penulis fiksyen yang sedang design watak dalam novel. Ya. Dats the word, you are designing you new self.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s