Tazkiyatun Nafs: Mengapa Hidup Teruk?

1.takziyatun-nafs-bagaimana-betulkan-hati

Q: Ada orang tertanya-tanya,

“Bro kenapa hidup aku ni teruk?”

A: “Kami kata sebab hati you tak belul. Betulkan hati you, hidup you akan jadi betul.”

Q: “Bro, macam mana nak betulkan hati?”
A: “Jawapan ada dalam soalan, betulkan hati you.”

Q: “Yela bro, macam mana nak betulkan hati? Apa cara dia?”
A: “Yela, betulkan hati la, itu la cara dia, ok maybe you belum faham, kami ulang lagi sekali, dengar betul-betul, BETULKAN HATI.”

Q: “Tak faham la bro, macam mana nak betulkan hati ni?”
A: “Maksud kami ialah, USAHA berterusan betulkan hati. Usaha itu yang penting, usaha itu yang dipandang.”

Q: “Ok, tapi macam mana nak betulkan hati?”
A: “Cara untuk betulkan hati, ialah betulkan hati, fahamkan benda ini betul-betul, betulkan hati, betulkan hati, betulkan hati.”

Q: “Owhh…. ok, betulkan hati, ye tak ye juga bro, betulkan hati.”
A: “Ok bagus, you dah mula faham, kami tahu you expect kami nak kata kena buat itu, kena buat ini, taubat, istighfar, dan sebagainya, ini semua you dah biasa dengar.

Sekarang kita masuk lebih dalam, betulkan hati adalah usaha segala-galanya untuk betulkan hati.

– Fikir baik

– Sangka baik

– Jangan buat benda jahat

– Jangan buruk sangka

– Jangan ego, sombong, mengumpat, dan segala-galanya.

Kena doa juga,

“Ya Allah, betulkan hati aku.”

Banyak kali kena doa macam ni, doakan juga untuk orang lain supaya hati mereka turut menjadi betul. Buat secara berterusan supaya hati you menjadi betul.”

Effect dia, insya-Allah life you akan jadi magic, itu menjadi, ini menjadi, semua benda baik akan berlaku, segala yang baik akan berkembang, dan terus berkembang dan segala masalah, ujian, kesusahan akan disingkirkan.

Boleh faham “how to” betulkan hati? Ok good … have fun.

Dengan membetulkan hati, insya-Allah banyak perkara menjadi dengan mudah. Muatturun ebook Sistem Menjemput Rezeki untuk baca lanjut tentang betulkan hati untuk menjemput rezeki.

Klik sini –> ebook Sistem Menjemput Rezeki

Advertisements

6 thoughts on “Tazkiyatun Nafs: Mengapa Hidup Teruk?

  1. Hafidz A Majid says:

    Alhamdulillah!

    Artikel yang simple tapi sangat bermanfaat… Insha-Allah diikuti…

    Sememangnya artikel2 di blog ini memang sentiasa aku nantikan…. Very useful and practical tips!

    TQ!

    Like

    • Inche Hujan says:

      Betulkan hati = kata kerja

      Ini bermakna anda kena “buat kerja” secara berterusan. Apakah kerja itu?
      1. Buat benda baik
      2. Jangan buat benda jahat

      Buat benda baik

      Semakin banyak anda buat benda baik (istighfar, zikir, solat, sangka baik, rendah diri, dan lain-lain), insya-Allah hati anda akan semakin lama semakin betul.

      Kerana apa? Kerana anda buat benda yang baik.

      Jangan buat benda jahat

      Apabila anda buat benda-benda yang jahat (ego, sombong, mengumpat, mencuri, tipu, dan segala-gala benda-benda) yang tak baik, hati anda akan jadi tak betul atau kotor.

      Walau sebesar zarah kita buat dosa, hati akan tercalit titik hitam.
      Walau sebesar zarah kita buat kebaikan, hati akan mendapat cahaya.

      Ini bermakna untuk betulkan hati ialah “betulkan hati”, iaitu melakukan segala perkara yang baik secara berterusan.

      Apabila kita buat benda yang baik, insya-Allah hati akan jadi betul. Semakin banyak, semakin betul hati.

      Apabila kita buat benda yang jahat, insya-Allah hati akan jadi hitam / tak betul. Semakin banyak, semakin hitam hati itu.

      Oleh itu, kena selalu beringat,
      – Segala perbuatan yang baik walau sedikit memberi kesan kepada hati
      – Segala perbuatan yang jahat walau sedikit juga memberi kesan kepada hati

      Betulkan hati = kata kerja.
      – Ini bermakna anda kena buat benda yang baik secara berterusan.

      Apabila anda buat benda yang baik secara berterusan adakah hati akan jadi betul? Sudah tentu ya.

      Buat sikit-sikit, pelan-pelan kayuh, yang penting ialah bergerak, selepas itu tambah lagi ilmu, tambah amal, tambah lagi ilmu, tambah amal.

      Lama-kelamaan insya-Allah, hati akan jadi betul.
      Kena doa banyak-banyak.
      Kena doakan juga orang lain (family, relatives, jiran, society).

      Have Fun

      Daripada 3 sekawan – IH, IA, SS

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s