Genius Code – Cara Kreatif Selesaikan Masalah

genius-codeGenius Code: kehebatan minda bawah sedar dalam selesaikan masalah

Genius Code digunakan untuk menyelesaikan masalah, memperoleh gagasan-gagasan baru atau menjawab pertanyaan serta persoalan yang menghantui fikiran kita.

Maklumat dan solusi untuk menyelesaikan permasalahan kita dapat dilakukan sewaktu anda tidur. Genius code bekerja sewaktu anda tidur, maka manfaat-manfaat tersebut dapat diperoleh tanpa harus menggunakan waktu khusus untuk berfikir atau merenung. Ibaratkata pepatah “Sambil menyelam minum air” sambil beristirahat kita berfikir, fizikal yang letih kembali segar.

Sambil beberapa persoalan juga dapat diselesaikan. Jika dibandingkan dengan proses intelektual dan proses kreatif seperti biasanya, Genius Code memiliki beberapa kelebihan. Selain efisien dalam hal memanfaatkan waktu, Genius Code juga bersifat semulajadi dan genuine.

Kerana proses yang terjadi pada dasarnya adalah mengambil dan mengolah resource dan informasi yang ada dalam diri kita sendiri, yang telah terakam dan ter-file dalam minda bawah sedar kita. Sehingga hasil pemikiran Genius Code juga bersifat Unique, dalam erti kata untuk suatu persoalan yang sama, dapat diselesaikan hanya mengunakan tidur.

Latihan Genius Code

Pejamkan mata anda sekarang! Apa yang anda lihat? Hitam. Sekarang fikirkan suatu objek. Objek apapun tidak menjadi masalah asalkan ia bersifat fizikal. Sekarang pejamkan mata anda!

Apa yang Anda lihat? Ya, objek itu yang anda lihat. Mengapa? Kerana fikiran anda sedang berkerjamemikirkan benda itu. Genius Code berkerja pada gelombang otak Alpha-Theta, iaitu di antara gelombang Beta (normal, state of awareness) dan Delta.

Apa yang terjadi adalah kita tidur dengan nyenyak dan otak kita sudah tidak dapat menerima rangsangan atau informasi dari indera kita.

Hypnotist dan Hypnotherapist menyebut gelombang Alpha-Theta sebagai Hypnosis State atau Suggestible State. Untuk mempertahankan otak agar dapat berkerja dalam keadaan Genius Code, kita harus mempertahankan gelombang otak, agar tetap berada di gelombang Alpha-Theta.

Perlahan-lahan kita tinggalkan gelombang Beta, seperti saat biasanya kita mulai tertidur, namun bertahan agar tidak berterusan sampai ke Delta. Berikut langkah-langkah latihan untuk mencapai Genius Code state:

1. Persiapan

Paparkan issue atau permasalahan yang ingin kita selesaikan dan sejelas mungkin dalam sekeping kertas. Baca berulang-ulang sampai secara visual kita dapatmembacanya tanpa perlu kita melihat kertas itu lagi.

Kalau perlu, kuatkan suara anda. Sehingga secara auditori telinga kita dapat mendengarnya meskipun pada saat kita sudah tidak membacanya lagi. Biarkan kertas dan alat tulis tetap berada di tempat tidur, kerana akan digunakan untuk secepat mungkin mencatat output dari Genius Code state.

2. Memulakan

Lakukan Relaksasi. Nyamankan diri Anda secara fisik. Gunakan pakaian yang longgar. Kendurkan otot-otot yang tegang dan kendurkan bahagian-bahagian tubuh yang terasa kaku.

Lalu pejamkan mata dan rasakan kenyamanan di seluruh tubuh sampai kendur dan ringan. Lakukan Affirmasi “Aku lakukan Genius Code. Badanku tidur dengan nyaman. Fikiranku berfungsi optimal untuk menemukan jawapan atas persoalan …..(sebutkan issue yang akan anda fikirkan).

Perlahan-lahan munculkan secara visual (sambil tetap memejamkan mata) gambaran issue yang telah anda tuliskan di selembar kertas tadi. Visualkan senyata mungkin tulisan-tulisan anda di depan mata anda.

Jika tadi anda membacanya dengan suara kuat, dengarkan kembali di telinga anda suara ketika anda membacanya tadi.

3. Memproses

Perlahan-lahan rasakan tubuh anda semakin ringan dan visualisasi anda mulai mengabur (tidak se”vivid” ketika anda mulai melakukan visualisasi).

Rasakan bahwa anda mulai tidak dapat menggerakkan anggota badan anda, seperti menggerakkan kaki, menggerakkan leher atau memindahkan tangan. Tapi anda masih tetap mendengar suara yang masuk ke telinga anda.

Jaga agar anda tetap boleh mendengar suara dari luar meskipun anda sudah tidak dapat bereaksi lagi terhadap rangsangan tersebut. Saat ini anda sudah mulai masuk ke Genius Code state.

4. Hasil

Perlahan-lahan anda akan mulai memperoleh hasil dari Genius Code state . Visual anda akan melihat gambar atau tulisan-tulisan lain yang merupakan jawapan dari persoalan-persoalan yang tadi anda ajukan.

Telinga anda akan mulai mendengar suara yang merupakan gagasan-gagasan baru atas rencana-rencana anda. Anda merasakan ada keinginan-keinginan untuk melakukan aktiviti yang merupakan langkah-langkah konkrit untukmeyelesaikan permasalahan Anda.

Jika anda tiba-tiba terjaga dari tidur dan berhubung dengan realiti, segera catat apa yang terakhir anda lihat, dengar atau rasakan sebagai hasil dari Genius Code anda. Kerana ini berasal dari Unconscious, jika anda tidak segera mencatatnya, boleh jadi anda akan segera kehilangan.

Cara lain untuk segera me-record hasil Genius Code anda adalah dengan menyiapkan alat perakam seperti Ipod atau Tape Recorder.

Proses ini boleh dilanjutkan kembali bila anda kembali melanjutkan tidur. Baik untuk issue yang sama maupun issue yang lain. Pada saat-saat awal kita melatih Genius Code, boleh jadi saat bangun tidur tubuh kita merasa kurang selesa.

Mungkin terasa pegal, berat atau seperti gejala kurang tidur lainnya. Perkara ini normal kerana tubuh kita memerlukan waktu untuk mengadaptasi dengan sesuatu yang terjadi di luar kebiasaan sehari-hari.

Dengan latihan yang teratur dan berulang-ulang, seluruh tubuh kita akan berdamai dengan kebiasaan baru kita (parts integration), dan lama-kelamaan ikut menikmatinya pula.

Sumber.

Advertisements

6 thoughts on “Genius Code – Cara Kreatif Selesaikan Masalah

    • Kisahnya begini …

      Apa yang ada dalam jiwa + minda adalah hasil daripada segala programming diri kita pada masa-masa lepas….

      Ia datang daripada:-
      – Pengalaman hidup
      – Kawan-kawan
      – Buku, suratkhabar, internet
      – Latar belakang pendirikan
      – Suasana tempat tinggal
      – dan sebagainya…

      Selama bertahun-tahun benda ini semua ‘telah’ masuk dalam jiwa + minda kita secara direct atau indirect

      Terfikir macam-macam?

      Benda ‘fikiran’ itu best atau tidak?

      – If yes – teruskan …
      – If no – u kena lakukan sesuatu ….

      Cadangan kami, u kena reprogramming kembali minda dengan cara…

      1. Masukkan benda-benda yang positif ingin u capai pada masa hadapan (menulis 101 impian)…
      – u dah mula masukkan dan fikirkan perkara-perkara yang positif

      2. Tulis 70 Syukur perihal spiritual, financial, relationship …. (perkara yang u telah dapat)…
      – tulis dan tampal dekat dinding / cermin
      – u dah mula tulis, fikir, lihat, baca benda-benda yang positif

      3. Tampal 70 poster yang positif dekat dinding
      – kata-kata hikmah
      – kata-kata positif perihal religious, bisnes, relationship

      4. Hadirkan diri menghadiri seminar
      – Bila kita tambah ilmu, minda akan menjadi lebih terbuka (tidak terpekung dengan perkara2 masa lepas)
      – Bila tambah ilmu, kita akan dapat kawan baru yang positif (orang yang positif suka pergi seminar)

      5. Beli 1 buku 1 bulan
      – Orang Malaysia memang kurang membaca, persekitaran pula 90% tidak membantu …
      – Apa yang terjadi minda akan tersekat untuk berkembang …
      – Bila air tidak mengalir ia akan menjadi busuk dan berkeladak ….
      – Minda juga begitu, bila tidak aktif dia akan rolling benda2 yang sama sahaja
      – Bagi mereka yang belajar perihal perlu impact positif kepada minda tiada masalah
      – Tetapi mereka yang tidak tahu, mereka akan selalu fikirkan perihal ‘kesesakan’ kehidupan

      Ok, cukup 4/13 teknik reprogramming dalam 70 lessons … Next time kita sambung ya ..

      – Untuk menjadikan kita puas hati bila letak kepala…
      – Untuk menjadikan kita gembira bila letak kepala
      – Untuk menjadikan kita secara automatik berfikir positif bila letak kepala

      Kita kena jadikan hidup kita hari-hari seperti hari raya… 🙂

      Bagaimana ya?
      1. Dalami lebih banyak perihal spiritual
      2. Dalami lebih banyak perihal bisnes + investment
      3. Dalami lebih banyak perihal relationship (keluargaan)

      Apa yang kita faham asbab ilmu total kehidupan kita boleh berubah …

      Bayangkan begini kehidupan manusia…
      – Mereka power spiritual
      – Mereka power perihal bisnes + investment
      – Mereka power perihal ilmu manusia

      Bukanlah tahap terlalu pakar, tetapi ilmu itu just nice…
      Dengan ilmu itu mereka boleh hidup dengan senang dan sejahtera ….
      Adakah orang ini bila letak kepala akan fikir benda-benda yang bukan-bukan?

      Tutup mata nampak macam-macam?
      – U pernah nampak mesin stamping?
      – U pernah nampak mesin marking?
      – U pernah nampak mesin robot welding?

      Kenapa u fikir macam-macam, kenapa pula u ‘tak pernah’ nampak mesin stamping?

      Bila tutup mata u tak pernah nampak perihal date line, schedule, task, before after, quotation dan macam-macam lagi …. (Ini kisah hidup jurutera kilang) ….

      Kenapa jurutera kilang nampak benda lain? Kenapa u nampak benda lain?

      Ini kerana SETIAP HARI kita melihat sekeliling kita sahaja, jika best, bila tutup mata, kita akan nampak benda-benda yang best…

      Jika tidak best, kita akan nampak macam-macam….

      Kami cadangkan masukkan benda-benda yang positif kedalam minda berulang-ulang kali seperti menulis 101 impian, menulis 70 syukur, dan tampal 70 poster yang positif…

      Jika kita tidak masukkan benda-benda yang positif, secara indirect benda-benda yang negatif akan masuk kedalam minda kita ….

      Benda-benda negatif datang daripada mana?
      – TV
      – Internet
      – Surat khabar
      – Kawan-kawan
      – Persekitaran kerja
      – Dan sebagainya …..

      *Kami tidak kata semuanya negatif, tetapi banyak benda-benda yang negatif berada di sekeliling kita..

      Nak harap kawan-kawan cerita perihal positif? 1 dalam 1,000 adalah…
      Nak harap facebook cerita benda-benda yang positif? Negatif sahaja yang banyak right?
      Nak harap persekitaran, kerja, dan sebagainya ‘push’ untuk positif? Jauh sekali…

      Jadi tugas kita sendiri untuk memasukkan benda-benda yang positif kedalam minda…

      Satu hari lori yang membawa botol kicap terbalik…
      Apa yang keluar dari botol itu? Air kicap atau air soya? Mestilah air kicap right?

      Bila u tutup mata, u nampak benda-benda negatif (tak best) ini bermakna benda-benda itu sudah ada dalam minda terlebih dahulu …

      So tukar sikit ya, masukkan lebih banyak benda-benda yang positif….

      70 syukur tu jika kita tulis, kemaskan, tulis kemaskan, tulis kemaskan, kemudian TAMPAL, hari-hari 365 days kita akan nampak, lihat, fikir benda-benda yang positif…

      Lama-kelamaan bila pejam mata apa yang u akan nampak?
      Yup, sudah tentulah benda-benda yang positif…

      Nak berubah bukan senang ya, kita dah hidup puluh-puluh tahun, tiba-tiba nak tukar dan harap perubahan dalam masa 1-3 bulan amat sukar.

      Beri sedikit masa untuk minda terima benda baru, benda yang positif, picture yang positif….

      Yang nampak macam-macam tu, hanya permulaan …
      Beri masa, beri ruang kepada diri …
      Mula-mula sahaja jadi macam tu ..
      Lama-lama ok la tu ..
      Practice makes perfect …

      I know you can do it… Just ideas… Have Fun

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s