Hakikat Dukacita

sad-boy-walking-695007_960_720

1. Maaf ya, sudah kurang update. Sekitar 2-3 bulan lagi. Kami masih lagi sedang menyiapkan Ebook Spiritual Marketing. The best part bila u telah ada paip wang, u boleh delay-kan projek sesuka hati.

Bab-bab delay ni tak bagus ikut jika hidup masih di peringkat permulaan… But bila u dah jadi ‘kaya’ u sendiri akan faham yang mana utama, dan yang mana perlu diutamakan terlebih dahulu. Kata orang jika RM100 belum tentu, RM10 dah tentu, u kena ambil ‘RM10’ dahulu.

Rezeki jangan sesekali tolak ya walaupun kecil. Ini pantang. Siapa sangka bila dah ambil RM10 apa yang berlaku RM10 boleh berkembang menjadi RM1,000 … Rezeki ayam nampak dekat kaki, rezeki manusia? Bila dapat memang best. Life like heaven.

2. Antara sebab (reason) kami kurangkan post dekat sini supaya kita tidak terlalu fokus kepada knowledge sampai tahap obses. Knowledge ada, tapi wang tiada, ini adalah sesuatu yang tidak bagus. Tahu sikit, terus apply.

Tak perlu nak perfect baru nak bermula. Dalam bisnes kita kena mulakan then repair dari masa ke masa. Bisnes sifatnya dinamik. Blog bagus, design cantik, kemas dan tersusun, tapi tak boleh tarik wang daripada blog. Baik tak payah buat blog. Macam syok sendiri jer…..

Adalah lebih baik, blog PERCUMA, info bagus, then boleh tarik wang daripada blog berkali-kali…. Macam mana nak buat?

3. Anda kena belajar soft selling, dan teknik menjual berkali-kali. Lepas jual, jual lagi, lepas tu jual lagi, lepas tu jual lagi, lepas tu jual lagi. Barulah boleh KUMPUL MODAL untuk buat investment atau bina paip wang. Macam mana nak buat?

Buku yang kami cadangkan dah beli or dah beli? Buku tulisan Brian Tracy, Azizan Osman, Seth Godin, Dale Carnegie. Buku ni u kena beli, dan baca 25x – 300x, barulah kepala jadi power.

Ini tidak, kepala lambi semacam, slow semacam, lambat semacam, nak buat sale pun terkial-kial. Satu benda yang u kena faham, wang yang banyak akan datang kepada manusia yang ada ilmu bisnes, ilmu marketing (termasuk psikologi menjual), dan ilmu pengurusan (management, terutama pengurusan kewangan).

4. Kita ambil contoh, ebook 70lessons. ebook itu untuk apa ya? Ebook ini adalah untuk mereka yang telah berhasil walaupun sedikit dalam bisnes. Tetapi mereka merasakan ada sesuatu yang tak cukup, ada sesuatu yang tak kena, ada sesuatu yang menghalang untuk berkembang dan pergi lebih jauh.

Mereka sering berfikir di mana silapnya? Dalam kajian kami antara perkara yang mereka terlepas pandang ialah berkaitan memory dalam sel seluruh tubuh badan. Dari rambut sampai ke kaki ada sel. Dalam sel ada memory. Jika kandungan (content) memory itu negatif.

Ini akan menjadikan gelombang negatif lebih besar. Bila negatif lebih besar dia akan tarik perkara-perkara yang negatif juga. U nak go, tetapi stuck. Antara jalan yang u kena buat ialah ubah memory dengan cara programkan kembali sel-sel seluruh tubuh. Orang putih sebut perkataan ini “Energy Flows Where Attention Goes” dan “What You Focus On Expands”.

13 programming adalah supaya kita fokus kepada masa hadapan. Bila kita fokus pada masa hadapan, apa yang berlaku ialah “Expands”. Dalam kata yang lain “Picture in your mind” . U nak pergi ke masa hadapan, u nak masa hadapan itu menjadi realiti. Tetapi u masih lagi ‘statik’ dengan perspektif masa kini.

U kena tukar picture kepada masa hadapan. Beranikan diri buat plan view rumah. Ambil pen dan kertas, bayangkan u betul-betul dah berjaya, dan berkemampuan dari segi wang. U nak bina rumah impian. Bajet bukan lagi masalah pada masa itu. Lukis kemaskan, lukis kemaskan, lukis kemaskan.

Bila dah lukis, pastikan u ‘masuk’ dalam lukisan tu. Bayangkan diri u betul-betul ‘telah’ berada dalam rumah impian tu. Contohnya u pernah tidur dekat mana-mana hotel? U ingat lagi rupa pintu hotel? Ingat ketika u pegang tombol pintu? Ingat lagi ketika u selak kain langsir?

Ingat lagi ketika u “switch on” lampu dan alat penghawa dingin? Ingat lagi u buka almari? Ingat lagi ketika u baring di atas katil hotel tu? Dan sekarang u berada di mana? U berada depan komputer right? Dan ketika kami tulis u boleh masuk dan bawa diri u ke dalam hotel tadi right?

Kisah melukis plan view rumah impian juga begitu. Ketika u lakarkan, pastikan u masuk dan betul-betul hayati seolah-olah u dah berada dekat rumah itu. Sama macam u bayangkan ketika u berada di hotel tadi. Teknik ini sangat advance, dan kami akan ceritakan lagi pada masa-masa akan datang.

5. Bagi mereka yang ‘telah’ menjalankan bisnes, yang masih baru, sudah ada idea, sudah ada produk sendiri atau agent kepada produk orang lain. Cadangan kami ialah u kena KUMPUL DATABASE. Fokus dekat database. Buat konsisten marketing untuk kumpul database.

Beri perhatian penuh untuk menambah database yang awal 300 orang kepada 3,000 orang. Kemudian ‘bermain’ dengan database u sahaja. Beri info, dan beri lebih banyak info yang power, yang berkualiti kepada database u. Tak perlu fikirkan market yang besar.

Fikirkan database u sahaja. Satu orang kaya beri nasihat, don’t listen apa yang orang kaya cakap, tetapi u kena WATCH (lihat) apa yang orang kaya buat. Cakap supersonic pun u jangan bercaya. U kena lihat betul ke supersonic utamakan kualiti, betul ke dia beri info yang power-power, betul ke dia kumpul database.

Betul ke dia buat konsisten marketing, betul ke dia buat funnel selling (menjual beberapa ebook), betul ke dia buat closing (soft selling) n rehash (up sale). Then betul ke dia buat duit dengan ebook SMR, 70L, dan akan datang ESM. Btw, dalam ESM, kita nak masuk lebih dalam perihal marketing, perkara yang kami apply, kami uji-kaji, kami research.

Dan the best part ESM amat, amat, amat, amat menekankan DATABASE. Sampai tahap, bila u buat bisnes, tapi u tak kumpul database, u dikira sebagai orang yang buat kerja gila. U kena buat marketing, marketing, marketing, dan u akan terperangkap dalam dimensi pemikiran menjual.

Jika u tak bergerak, maka sale akan jatuh, wang yang masuk akan jadi sedikit dan u akan jadi stress, perkara yang paling menakutkan ialah u akan menghadapi masalah tekanan wang, tekanan emosi untuk jangka masa yang panjang. Life like hell.

Tetapi bila u ada database (facebook, follower, emails), u pula suka berkongsi, u pula sering kongsikan perkara-perkara yang menarik. Bila u ada produk baru, u boleh buat soft selling dengan senyum sahaja. Senang dan sangat senang untuk make money.

Syarat penting dalam bisnes pastikan u utamakan KUALITI. Kualiti, kualiti, kualiti. Bila ada kualiti u boleh buat wang yang banyak dalam jangka masa yang panjang. U juga boleh menjual berkali-kali. Short story, make sure u beri keutamaan mengumpul database ya.

Back to title.

Cerita memang sedap, semua benda positif, harapan, kejayaan, indah-indah berlaka. Satu benda yang kami belajar ialah perihal dukacita.

Kami kongsikan seperti berikut.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Kali ini kita mahu cerita perihal dukacita.

Dalam hidup ini kita ada perancangan yang bagus. Dan kita rancang yang terbaik untuk kehidupan dan kewangan.

Kadang-kadang dalam hidup ini,

– Sesuatu di luar jangkaan berlaku
– Sesuatu perkara terjadi tanpa kita rancang
– Sesuatu masalah datang mengagalkan rancangan kita

Hasilnya kita akan rasa dukacita.

Jika berlaku, cadangan kami perkara pertama yang perlu anda fikir ialah ingat ALLAH terlebih dahulu.

Apa pun yang berlaku, kita suka, tidak suka, boleh handle, tidak boleh handle kena ingat ALLAH dahulu.

Rasulullah SAW hairan melihat sifat orang yang beriman
– Bila dapat nikmat dia syukur > dia beruntung > kejayaan
– Bila dapat musibah dia sabar > dia beruntung > kejayaan

Dalam bahasa yang lebih mudah untuk kita faham ialah,

“Fikirkan segala yang berlaku ini mempunyai hikmah (kebaikan/manafaat) dalam jangka masa panjang (long term) dunia dan akhirat”….

Sekarang memang kita tak nampak hikmah segala yang berlaku, tetapi biasanya setelah masa berlalu beberapa lama baru kita faham semua ujian ada hikmah.

Bila manusia fikir macam ini, hati akan rasa selesa dan tenang.

Kata bijaksana,

Pada sudut yang lain, setiap musibah yang berlaku walaupun sekecil-kecil perkara adalah kerana hilang rahmat. Lakukanlah solat untuk mendapat (top up) rahmat semula. Kerana solat asbab rahmat akan datang.

Bila rahmat datang, segala masalah akan selesai. Jadinya jika u bijak, bila ada masalah kejar rahmat dahulu…

Perkara lain yang kita biasa dengar ialah,
– “Minta pertolongan dengan sabar dan solat”…

Cara kami bila sesuatu di luar jangkaan berlaku, kami akan berehat (relax) dengan bercuti 2-3 hari. Tidur dekat mana-mana hotel / luar kawasan.

Ini kerana pada ketika berlakunya sesuatu di luar jangkaan, hati akan rasa gelisah, fikiran tidak menentu.

Kata bijaksana,
– “Kadang-kala ‘masa’ menjadi penawar keresahan hati”…

Kadar masa vs kadar tenaga,
– “Selepas 1-3 minggu, kadar tekanan akan menurun”…

*Kadar masa vs kadar tenaga.
Benda ini kalau dikaji dan faham, kehidupan (life) u akan jadi mudah, kegelisahan, marah, sedih, tak puas hati, segala perasaan (tenaga) ini akan hilang ditelan masa.

Ini ketika dahulu, sejak beberapa tahun yang lepas apa pun yang berlaku, kami hanya senyum, banyakkan bersabar.

Seperti biasa (as usual) selepas beberapa hari jiwa kembali menjadi normal. Seterusnya kehidupan mesti diteruskan. Amalan zikir mesti di teruskan juga.

Dalam kata yang lain, “Relax-relax sudah, adalah hikmah tu”.

Untuk lebih jelas, layan video dekat bawah ini.

http://www.youtube.com/watch?v=h-er7JtnXPM

Fikirkan 3 jenis manusia,

Orang biasa
Lihat 1x-3x > Mereka rasa telah tahu segala-galanya.

Orang yang berjaya
Lihat 25x > Mereka rasa faham sebahagian sahaja dan perlu terus belajar.

Orang yang luar biasa
Lihat 300x > Mereka rasa perlu banyak belajar lagi. Semakin lama semakin faham.

Itulah sebabnya orang yang sentiasa berada di hadapan, akan kekal berada di hadapan.

Itulah sebabnya orang yang biasa akan kekal hidup biasa sampai bila-bila. Imaginasi palsu mereka sering menyatakan “kami tahu segala-galanya”…

Anda kategori yang mana?

1. Pastikan u faham, dan betul-betul faham kenapa dari masa ke masa kita diuji. Dunia ini tempat ujian. Selagi kita hidup, kita akan diuji berkali-kali secara berkala.

2. Bila sedang dilanda ujian, apa yang kita perlu fikirkan, apa yang perlu kita lakukan.

Kisah manusia,
– Ada yang kena istidraj (untuk manusia yang lupa diri).
– Ada yang kena ujian (untuk upgrade orang yang beriman).
– Ada yang kena bala (semua manusia kena serentak).

Setiap benda yang baik berlaku, kita perlu syukur walaupun kecil.
Setiap ujian yang datang, kita kena ‘sabar + Solat’.

There is a words
– “Sometimes your plans don’t work out because GOD has better ones”…

Just ideas, Have Fun

Advertisements

9 thoughts on “Hakikat Dukacita

  1. Assalamualaikum,

    Sejak beberapa minggu yang lepas, bila tgk artikel sama je, saya mula bosan dah…. Ye la, tak update!

    Then tiba-tiba tergerak hari nie nak tgk kot-kot ada update… And yes, ada update!

    Dan lebih penting macam seolah-olah inche hujan ‘cakap dorect’ pada saya….

    Aduss…. Haha… Database database database….

    Hari nie saya baru launch servis saya nie ha…
    http://mahir-web.weebly.com/

    Artikel awak betul-betul buka mata saya…. Beberapa hari akan datang nie akan saya tambahkan autoresponder GetResponse pada web tu untuk kumpul database….. Insha-Allah…

    Jemput tonton video di bawah,

    TQ..

    Like

    • Kehadapan En. Hafidz A Majid …

      Selain reason banyak kerja lain, ada sebab kenapa kami sengaja tidak update artikel…
      Cuba fikirkan blog baru, follower dah ok, takkan nak tinggalkan macam tu sahaja right?

      Tarik masa, delay-kan launching antara teknik-teknik marketing tahap advance …
      Then kita boleh lihat feedback daripada database …

      Btw… tahniah dengan projek ini > http://mahir-web.weebly.com/

      Kami kongsikan sedikit idea daripada Ebook Spiritual Marketing …

      1. U dah ada produk sendiri – ini bagus
      2. Peringkat seterusnya buat target untuk kumpul database secara berkala seramai 3,000 orang
      3. Bina keyakinan database kepada branding u, dengan cara kongsikan lebih banyak info yang berkualiti.

      Macam mana nak touch sehingga 3,000 database?

      1. Melalui komen dekat 300 blogs (macam yang u buat dekat sini)
      2. Melalui 300 forums (ini kami paling suka, iklan dekat forum KEKAL bertahun-tahun lamanya)
      3. Melalui 300 free classifieds

      Semua 900 backlink halakan kepada landing page (tangkap email) dahulu ….
      Kemudian kongsikan artikel dari blog kepada email …

      Pengalaman kami BLOG + EMAIL = VICTORY MONEY

      Tempat kumpul email
      – Email
      – Blog
      – Facebook group (insyirah lebih selesa dekat facebook)

      Jadinya ikut keselesaan ya di mana mahu kumpul database tu ….

      900 backlink dah settle …

      Seterusnya kami cadangkan pada bahagian marketing

      *Kena faham ya, BUAT MARKETING UNTUK KUMPUL DATABASE …
      *Jangan buat marketing untuk menjual (manusia tidak suka kena beli sesuatu) …

      Bila dah kumpul database, kongsikan lebih banyak info…
      Supaya database u selesa dengan branding u …
      Selepas itu baru “kongsikan” (jual secara soft selling) kepada database …

      Benda ini kena sabar sikit..

      Kata bijaksana,
      – Orang yang tak boleh sabar, tidak ada bakat untuk buat banyak duit 🙂
      – Tetapi bila boleh sabar, orang inilah yang akan buat sangat banyak duit ….

      Database = Investment

      Bila sebut fasal investment, sila fikirkan secara long term 3-5-7 tahun akan datang …

      Just idea… Have Fun

      Like

  2. Assalamualaikum

    sudah lama kami menunggu entry terbaru..Alhamdulillah, pagi ini intaian kami tidak mengecewakan 🙂

    Kami baca satu persatu dengan penuh teruja..segala ilmu hebat dicurahkan dengan penuh ikhlas..ia terbukti dengan panjangnya post ini..keterujaan untuk menulis .

    Kena dengan masanya, kami juga sedang mengumpul database. Post ini bagai satu hadiah untuk kami di pagi yang hebat ini.

    Saya ingin bertanyakan berkenaan cara nak touch 3k database. Apakah yang dimaksudkan dengan:
    —–.>”3. 300 free classifieds

    Diharap mendapat pencerahan dari admin.

    Terima kasih

    Like

    • Cara mengumpul 3,000 database.

      1. Guna email (ini yang biasa digunakan – paid method)
      2. Guna facebook group (ini free)
      3. Guna blog (bahagian kanan atas, orang masukkan email, then bila kami post dia akan auto masuk ke email orang ramai…. imagine u ada 2,609 database… guna hukum purata, and bla, bla, bla, dapat duit)

      Berkaitan “300 free classifieds”
      1. pergi ke google
      2. search “free classifieds malaysia”

      Then u akan nampak macam-macam tempat promosi PERCUMA,,
      – majalah
      – mudah
      – locanto
      – topix
      – my.88db.com (ini bukan nombor ekor ya 🙂 )
      – dan macam-macam lagi tempat ….

      Dahulu sebelum ada wang / bajet untuk marketing, kami sendiri gunakan teknik-teknik yang percuma.. Memang stress, memang penat, nak tak nak kena buat juga. Untuk berjaya kena belajar dari bawah, kena susah dahulu, kena buat semua benda…

      Bila dah berjaya senang… Boleh gunakan paid method …
      – Blog upah orang design cantik2
      – Artikel upah orang tulis
      – SEO pun upah orang > kumpul database
      – lepas tu buat soft selling, soft selling, soft selling (affiliate, banner, membership program, jual produk sendiri, anda bla, bla, bla…)

      Kami cadangkan teknik marketing secara percuma kerana kami faham masih ramai yang baru bermula, baru nak kumpul database, kekangan kewangan dan sebagainya….

      Boleh follow? Ok good…

      Next untuk kumpul 3,000 database …
      Kata pepatah, sikit-sikit lama-lama jadi bukit…

      1. Jangan pecahkan kepala fikir sampai 3,000 orang, mulakan dengan 5 orang sahaja dahulu… ikut u punya speed, ikut u punya masa….

      Contohnya…

      Minggu 1 – target 5 orang masuk dalam fb group
      Minggu 2 – target 5-10 orang lagi masuk dalam fb group (total dah jadi 10-15 0rang) …

      Dah sampai 10 orang pertama, jangan terus buat kerja, relax der… pergi celebrate atas kejayaan ini, record dalam memory u, dapatkan semula tenaga, refresh-kan kembali semangat diri…

      Fikirkan benda ini …
      “Aku dah berjaya dapat 10 orang, rupa-rupanya taklah susah sangat, kalau aku berjaya dapat 10 orang, aku mesti boleh dapatkan 30 orang”….

      So, tambah lagi backlink, blog, forum, free classified …. Semua benda menghala kepada (facebook / blog / email – ikut keselesaan) ….

      Beri masa, beri ruang, beri peluang… jangan terlalu rushing, nanti u akan stress, tenaga minda akan terlalu letih …. Pelan-pelan kayuh, relax-relax sudah ….

      Makanya, u dah dapat tune untuk kumpul database…
      Seterusnya, bagaimana melayan database… (benda ni dah cerita, u buat kajian lanjut ya..)

      Then tadaaaa…. 1 projek siap…

      Make sure, 1 produk = 3,000 database ya…..
      Produk u yang pertama sahaja, lain-lain produk tak perlu fikir fasal database…

      Produk 2, 3, 4, 5 …. = adalah untuk u buat soft selling kepada 3,000 database tu berkali-kali…

      3,000 database, hanyalah target permulaan yang kami rasakan sesuai untuk beginner….

      Tahap advance sikit…..
      Sebenarnya target database bukanlah 3,000 sahaja…. Dia mesti touch up to 70,000 database…

      Barulah u boleh buat banyak wang, hidup kaya-raya, pakai audi, 370z, travel tiap-tiap 4 bulan, (sedekah jangan lupa ya… )..

      Tapi market malaysia, minta maaf, kami tak buat macam tu.. Sikit-sikit sudah, just sebagai case sturdy …

      RM1 = RM1 – benda ni penat, tapi ada feeling ..
      $1 = RM3.24 – benda ni best….

      Konsep bisnes yang sama : blog > database > soft selling

      Anything, text dekat sini ya, just ideas… Have Fun …

      Like

  3. kehadapan Inche Hujan yang baik hati..

    terima kasih kerana reply dan respond yang sangat best. Ia berjaya menaikkan semangat kami.

    Semalam tim kami berkumpul dan berbincangkan tentang projek kumpul database..dan ia sangat mengujakan bila masing-masing dah keluarkan plan dan pendapat yang sangat best 🙂

    Post Inche Hujan menjadi rujukan kami.

    Doakan kejayaan kami dalam menyampaikan dan memberikan kebaikan kepada semua.

    kami juga doakan agar Inche Hujan dan kawan-kawan diberikan kesihatan yang superb untuk terus berkongsi kepada kami semua..amin
    http://www.gengbmc.com

    Like

  4. Nak ‘kumpul’ database satu hal…
    Nak ‘melayan’ database satu hal lagi…

    Kata bijaksana,
    – “Mengisi kemerdekaan rupanya lebih sukar dari bermandi keringat dan darah menuntutnya”…

    Dalam kata yang lain ‘melayan’ database lebih sukar dari mendapatkannya…

    Tu sebab ramai orang mempunyai ‘Open Rate’ yang terlalu rendah…

    Jika tidak ramai yang membaca atau follow bagaimana nak buat duit nanti? ….

    Kami kongsikan pesanan seperti di bawah …

    *baca juga komen-komen mereka ya… Have Fun

    TIPS BERBISNES

    *****************************
    Sms dari pembaca :

    “.. sebelum menjual sesuatu, saya beri dulu barang itu pada orang… dari mula 50 helai baju, saya sedekah 10 peratus, 5 helai. Sekarang sudah boleh buat 2,000 helai baju.”

    (Saya difahamkan hal ini berlaku kurang dari dua bulan )

    *****************************

    Strategi mendapatkan customer:

    1) Mencari customer

    2) Menjemput customer

    ******************************

    3) Saudara pilih yang mana..?

    4) Bagaimanakah saudara melakukannya…?

    Kredit – Mudahnya Menjemput Rezeki

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s