How To Get Anyone To Do What You Want

As salam…

Lama pula tak buat post. ūüôā

As usual, orang kaya buat kerja macam orang miskin, orang miskin buat kerja macam orang kaya.

Kata orang, jika RM1k belum tentu, RM1 sudah tentu, dapatkan RM1 dahulu adalah lebih baik.

Short story,

Admin dalam mode ‘ON Project’ untuk beberapa bulan lagi. Congrat to me …

man-with-influence (1)

Back to topic,

How To Get Anyone To Do What You Want?

Antara kemahiran penting ialah mempengaruhi orang atau macam mana nak buat orang lain ikut cakap kita.

Ini antara kemahiran penting yang setiap usahawan perlu kuasai.

Why?

– “Untuk hidup senang”…

Ada satu teknik reverse psychology yang terbukti berkesan. Walaupun seseorang itu pakar dalam hubungan manusia, pakar psikologi. Jika teknik ini dikenakan  kepada mereka, ia juga berkesan.

Dalam kata yang lain, hebat macam manapun seseorang itu, jika orang lain gunakan teknik ini ke atas dia, pasti berkesan.

  • Adakah anda ingin tahu cara itu?
  • Adakah anda berminat untuk tahu?
  • Adakah anda benar-benar berminat untuk tahu?

Teknik itu ialah melalui …

  1. Berikan pujian
  2. Picture-kan dalam kepala manusia kesan ¬†‘selepas’ buat sesuatu sangat cool.

Berikan Pujian

Berikan pujian terlebih dahulu kepada seseorang atau database atau TRIBE. Buat mereka rasa gembira dan selesa untuk berurusan dengan u. (Ingat ya kena beri pujian secara ikhlas, bukan mengampu).

  • Apabila prospek telah gembira, cadangkan supaya prospek lakukan bla, bla, bla, bla (apa yang u inginkan)…..
  • Katakan apabila ‘prospek’ turut serta dengan projek ini atau lakukan sesuatu hasilnya akan jadi cool…

Picture In Your Mind

  • Buat research sedikit, tulis 15-30 kemungkinan-kemungkinan positif yang akan berlaku selepas prospek membeli atau lakukan sesuatu.
  • Semasa storytelling kemungkinan-kemungkinan ¬†positif pastikan u inject emosi positif. (Rasanya kebanyakan kita ada pengalaman kawan-kawan atau saudara promote MLM gila-gila. Fikir kembali emosi semasa mereka bercerita).
  • Its look like, kalau kita tak join bisnes mereka, langit macam nak runtuh dan kita dalam kerugian yang besar. The point is bila seseorang storytelling dengan emosi chances untuk buat manusia terpengaruh sangat tinggi.
  • Bila u faham apa yang manusia inginkan, bila u tahu secara spesifik problem manusia, tak perlu nak cerita banyak, just beri prospek berfikir secara santai dah cukup.

Perkara penting yang perlu di fahami,

  • Manusia tidak bertindak berdasarkan apa yang mereka tahu.
  • Manusia bertindak berdasarkan apa yang mereka percaya.

Lebih lanjut,

Beri Pujian > Buat Manusia Rasa Cool > Then suruh dia buat kerja keh3…

Remember,

  • Dalam dunia bisnes semua benda win-win…

Have Fun

P/s: Lepas ni admin nak buat promosi kilat. Tawaran tak masuk akal ini akan berlansung selama 7 hari dari post yang seterusnya.

Credit Pic: ezinfluence ..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s