Promosi KILAT

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

1. Syukur

Dua jenis nikmat yang manusia selalu terpedaya iaitu kesihatan dan kelapangan masa.

Kehidupan manusia hanya akan berkembang apabila seseorang itu menikmati segala nikmat yang ada dengan sempurna.

Apabila kita betul-betul menikmati kehidupan, dengan cara yang betul, barulah segala-galanya akan meningkat.

Contoh,

Satu orang sangat minat perihal ‘Pokok Orkid’.

Bila dah minat dia banyak membaca, beli, research, buat kajian, baca artikel itu dan ini di internet.

Satu orang minat perihal kucing.

Bila dah minat dia bela, beli sangkar, jaga makanan, dia selalu menceritakan perihal kucing dan sebagainya.

Satu orang minat membaca, travelling, bisnes dan sebagainya. Bila minat mereka akan lakukan banyak perkara untuk itu.

Dan hasil dari segala ini ialah ‘apa yang mereka beri tumpuan’ akan berkembang.

Begitu juga dengan wang.

Bila kita kenal wang, tahu mekanik wang, minda dan wang, tarikan wang, simpan wang, adakan banyak sumber wang masuk, mengawal wang dengan sempurna, dari segala ini wang akan berkembang.

2. Database

Macam mana database u? Dah ok? Or dah stop collect database sebab susah?

Pesanan admin, jika u dah ada sekitar 30-70 orang database sudah dikira sangat bagus.

Then penat, rasa susah, banyak kerja lain, dan halangan-halangan mula muncul u stop seketika.

For me bagus la, apa yang penting u dah ada pengalaman walaupun sedikit. Ini lebih bagus daripada mereka yang tidak bertindak langsung. (U patut celebrate for that).

Its ok, kita baru belajar, penat, putus asa ini semua benda biasa.

Apa yang penting u tidak give up secara total. U hanya gagal apabila u buat keputusan untuk stop forever dalam kata yang lain berhenti mencuba. Game Over.

Jom have fun sekejap.

Tutup laptop, off smartphone, keluar jalan-jalan, tinggalkan smartphone dekat rumah ya.

Masuk restaurant or kedai mamak (ikut kemampuan), order hot chocolate dengan tenang.

Bila hot chocolate tu dah sampai, minum sedikit, dan lihat manusia di sekeliling u.

Fikirkan apa beza mereka dengan u?

  • U ada database (walaupun sedikit)
  • U ada target untuk collect database 300 > 1k > 3k
  • U ada target untuk belajar perihal soft selling

Fikirkan kemungkinan-kemungkinan yang positif begini,

  • Next 6 months or 1-3 years u telah ada 1,000 – 3,000 database
  • U juga pada masa itu mahir dan pakar perihal softselling

U juga telah belajar perihal prospek (siapa mereka, apa masalah, apa solution yang u ada, apa offer extra yang u boleh beri).

U juga tahu macam mana nak BUAT MEREKA BELI barang / produk / service u secara soft selling.

U dah tahu benda ini, at that time u mampu buat RM3k-RM5k seminggu secara konsisten.

Semua nikmat ini u dapat dengan susah payah, kesungguhan, kecekalan, dan kesabaran yang tinggi.

And now, u dah sampai tahap ini kerana u sanggup mula dari kosong 1-3 tahun dahulu.

Lebih spesifik u hanya mulakan dari 5 orang (database) sahaja melalui facebook group.

Itupun u add member-member rapat secara rela paksa. :p

Long time a go…

U hanya mulakan collect database melalui facebook group or whatsapp sahaja.

  • Kemudian u belajar…
  • Kemudian u belajar…
  • Kemudian u belajar…

Dan sekarang u telah ada senarai database email atau sms seramai 1,000 – 3,000 orang.

U juga telah lakukan banyak kesilapan berkali-kali, buat soft selling tak menjadi, database tak layan, tiada orang beli, tiada respond dan sebagainya suatu ketika dahulu.

Setelah u belajar dari kesilapan, kegagalan, seminar, buku, ebook, blog dan ujikaji kini u telah mahir handle database.

U punya kerja pada masa itu ialah berterusan kongsikan info-info yang bagus secara berkala kepada database.

Segala info yang u beri tu, sedikit sebanyak membantu mereka-mereka yang subscribe dan berminat untuk tahu lebih banyak info yang bagus.

U happy dapat tolong orang, dapat tambah nilai dalam hidup orang, dan mereka juga happy cause kehidupan mereka menjadi semakin baik, semakin baik, dan semakin baik.

Sebulan sekali or dua kali u kongsikan produk yang bagus, berkualiti pada harga berpatutan kepada mereka.

Mereka juga tidak keberatan untuk mendapatkan produk / service yang u offer kerana ‘nilai’ yang u deliver melebihi dari harga yang u tawarkan.

Ada pula antara mereka yang berminat untuk menjadi agent u dan mendapat pulangan yang lumayan.

  • U happy
  • Database u happy
  • Agent-agent u happy
  • Everybody happy at the same time

Dan hidup u berterusan berkembang…

Boleh, boleh? Ok good.

3. Wealth Step

T. Harv Eker kongsikan salah satu ‘why’ yang penting mengapa perlu hidup kaya-raya.

Set your intention to donate at least $100,000 a year to charity.

Set your intention to donate at least $100,000 a year to people and organization you believe in and that are in need.

This will not only allow you to contribute to other but will give you the perfect reason to get rich.

Boleh admin tanya?

Siapa yang ada impian macam ni?

Siapa yang suka untuk membantu manusia lain dengan nilai $100,000 setahun?

Dalam hidup ini bila kita dapat bantu banyak orang dari segi kewangan dan perkongsian pengalaman barulah jiwa menjadi besar, selesa, bahagia dan hidup lebih bermakna.

Impian terlaksana,

  • Kesungguhan untuk belajar
  • Kesungguhan untuk memahami apa yang dipelajari
  • Kesungguhan untuk melakukan tindakan yang tepat
  • Kesungguhan untuk memajukan diri, keluarga dan orang lain
  • Kesungguhan untuk membantu dan menambah nilai hidup orang lain

Bila ada semua ini barulah momentum untuk berjaya menjadi tinggi dan konsisten.

Jika impian / niat / reason / why hanya sekadar untuk jadi kaya, untuk diri sendiri ini belum memadai…

  • Wang
  • Rumah
  • Travel
  • Sportcar
  • Haji & Umrah

Jika ‘why’ anda hanya untuk ini, masih belum cukup untuk menjadi manusia yang betul-betul berjaya.

Kita perlu tambah satu lagi code penting iaitu ‘charity’ supaya hidup menjadi lebih bermakna.

Bila u ada code charity dalam perjalanan lagi u dah boleh rasa bawasanya ‘I deserve to be rich because i add value to other people lives’.

4. Greate Wealthy Life

Orang yang berjaya tahu apa yang orang gagal tidak tahu.

Orang yang berjaya melakukan tindakan yang berbeza dengan orang yang gagal.

Berikut lima perkara yang orang berjaya lakukan setiap hari.

4.1: Affirmation / Declaration

Dalam imkk or buku Magnet Kekayaan & Kejayaan u telah belajar perihal declaration.

Ada apply atau tidak?

Affirmation sangat penting untuk membentuk corak berfikir.

Selagi manusia tidak menukar corak berfikir, selagi itulah gelombang diri yang dipancarkan tahun 2012, 2013, 2014 dan seterusnya adalah sama.

Hasilnya tahun 2015, 2016, 2017 dan seterusnya hidup akan sama, wang dalam atm juga sama, dan akan kekal sama seperti tahun-tahun yang dahulu.

Cari balik,

  • “Winning the mind game”..
  • “Winning the money game”..

Untuk extra, dapatkan lebih banyak perihal affirmation (money magnet) melalui internet.

Amalkan setiap hari dan berterusan.

Bila kita bangun pagi minda kita pada kadar ‘full recharge’.

Apa sahaja yang kita fikir permulaan hari menentukan keseluruhan hidup pada hari itu.

Bila kita tidak inject positif, kita lebih suka berfikir masalah itu, masalah ini, sekian banyak kerja yang belum settle, dan macam-macam perkara di pagi hari.

Ini adalah sesuatu yang tidak bagus sebenarnya.

Perkara yang bagus, pada setiap pagi fikir dahulu benda yang positif.

  • This is a good day
  • I feel awesome
  • I feel good

or.. pagi-pagi bila u fikir benda macam ni kan best?

I attract riches!
I demand riches!
Money loves me!
I am worth billions!
I am a money magnet!
I am rich man/woman!
Making money is easy!
I have a millionaire mind!
I am the master of money!
I know how to make money!
Money is magnetized to me!
I am financially independent!
Money serves me 24/7/365!
I have more than enough money!
I am relaxed and ready for money!
I feel good about money at all times!
The universe trusts me with money!
I can make as much money as I want!
My finances are improving everyday!
I do what I love and the money follows!
My bank account is increasing everyday!
Money comes easily and frequently to me!
I am rich in consciousness and rich in dollars!
I am a happy, healthy, wealthy, man/woman!
I receive unexpected checks on a continuous basis!
I am so happy and grateful for the money I have now!
I take care of my money and money takes care of me!
Good things happen when I am in possession of money!
I am comfortable with the idea of having millions of dollars!
Money comes to me in increasing quantities, through multiple sources on a continuous basis!

1-2 bulan memang tidak ada kesan, tetapi bila dah konsisten amalkan berbulan-bulan corak pemikiran u akan berbeza.

U akan rasa banyak perubahan, emosi positif lebih besar, dan kehidupan tidak lagi sama seperti tahun-tahun yang sudah.

Segala mula berubah, peluang, kebaikan, rezeki mula datang dengan banyak.

Dalam sains kita gelarkan gelombang, bila u ubah apa yang u cakap, cara berfikir u akan berubah.

Bila cara berfikir u berubah, perasaan (feeling) u akan berubah.

Bila feeling berubah, tindakan juga akan berubah.

Bila tindakan berubah hasil akan berubah.

Contohnya,

  • I am worth billions!
  • Making money is easy!
  • I have more than enough money!
  • I can make as much money as I want!
  • My finances are improving everyday!
  • I do what I love and the money follows!

Affirmation di atas ‘maybe’ amat berlawanan dengan apa yang kita fikir right?

Rasa macam tak kena dengan diri kita selama ini? Selama ini hidup kita tak pernah jadi macam tu. Kalau jadi macam tu kan best.

  • I am worth billions!
  • I do what I love and the money follows!

Tahukah anda, perkataan macam ini memang susah untuk dihadam oleh fikiran kita.

Its ok, u just sebut dan beri ruang serta peluang kepada minda u untuk memikirkan sesuatu yang baru.

Bila u rajin sebut setiap hari, lama kelamaan minda u akan mula menerima perkataan baru itu dan seterusnya menjadi sebati dengan diri.

Apa yang kita boleh faham, pada masa itu fikiran kita telah mula bertukar.

Pengalaman admin mula-mula kita sendiri pun tak faham apa yang kita sebut, tetapi setelah beberapa bulan berlalu sedikit demi sedikit diri kita mula faham apa yang kita sebut.

  • I am worth billions!

Minda yang terlalu banyak negatif memang susah nak terima, malah minda itu sendiri akan berlawan dan menafikan sekeras-kerasnya perihal perkara itu.

Lebih jauh, minda negatif akan memulaukan jika ada orang lain yang menyebut perkataan itu.

Tinggal lah minda yang negatif itu dan kekal seperti itu selama-lamanya.

Jika ada mempunyai minda yang inginkan perubahan, anda perlu masukkan sesuatu yang baru, yang positif berkali-kali.

Bila minda berubah, dah sebati dengan perubahan, baru semua benda akan berubah.

The best part, life akan jadi magis.

Those who don’t believe in magic will never find it…

Admin diam lama selain projek ada benda-benda baru yang admin buat.

Salah satunya apply full affirmation seperti di atas. Tidak semena-mena (selepas beberapa bulan) member bawa projek besar.

Wow! This is amazing!

Sebut affirmation sahaja cukup ke? Nop belum lagi.

Syarat penting adalah,

  • Knowledge + Feeling + Action = Result

4.2: Things To Do

Seterusnya u perlu ada TTD. Admin suka tulis Winner List, sometime things to be rich.

Dalam Ebook Spiritual Marketing (ESM) admin tulis,

“Jika tidak ada kapasiti, limpahan rezeki tidak akan berlaku”.

Untuk mendirikan bangunan 4 tingkat kita perlukan asas yang kukuh.

Macam mana nak berjaya der, documentation serabut, target database bersepah, target agent bersepah, target selling point bersepah.

Dah semua benda tidak kemas dan sistematik, macam mana nak berjaya?

Ada pula kes yang tidak tahu membezakan di antara perkara yang penting dan perkara yang urgent dalam bisnes.

Ada juga yang terlalu fokus kepada kerja yang banyak tanpa memikirkan TOP Priority dalam bisnes.

Ada juga yang mulakan kerja dengan perkara yang kurang penting terlebih dahulu.

Untuk menjadi orang yang berjaya, boleh handle banyak projek, boleh handle bisnes secara sistematik banyak benda kita perlu belajar.

Bisnes bukanlah semata-mata nak selesaikan TTD sahaja.

Apa yang penting dalam bisnes ialah macam mana kita nak develop bisnes supaya kita ada banyak masa dalam masa yang sama keuntungan meningkat.

U perlu design dan perbaiki bisnes u supaya tidak terperangkap dalam hidup busy, busy, busy.

Sampai bila nak hidup busy?

Memang betul admin cadangkan buat permulaan perlu buat banyak kerja.

Memang betul buat permulaan admin cadangkan collect database 1k-3k orang.

Ini adalah untuk permulaan sahaja.

Next nak buat apa? Macam mana nak kembangkan database?

Tambah lagi banyak kerja? Jangan buat kerja gile, gileee.

  • Bila u telah ada database.
  • Bila u telah power perihal soft selling.
  • Bila u telah mula buat duit secara konsisten.

Tiba masa untuk u outsource semua kerja terutama bahagian marketing, management, taking order, logistic, dan lain-lain.

Outsource memang u kena belajar dan mesti jadi pakar. Ini tahap seterusnya dalam bisnes.

Pada fasa seterusnya u go kepada Business & Development.

Kerja-kerja yang memerlukan kemahiran berfikir, analisis, dan membaca data yang sangat kritikal kepentingannya.

Barulah namanya usahawan.

Ni tak habis-habis buat kerja, research, research, research. Lepas tu cerita marketing, marketing, marketing.

Jarang betul kita dengar ada orang yang cerita lebih lanjut macam mana nak buat analisis data dalam bsines.

Ini topik, next time kita sambung.

4.3: Meditasi

Mengapa kita perlu buat meditasi?
Mengapa untuk menjadi kaya meditasi antara perkara yang penting?

Meditasi ni bagusnya bila dah lama apply, secara indirect minda kita akan lebih cenderung kepada perkara-perka yang penting.

Minda tidak lagi memikirkan perkara-perka yang remeh-temeh.

Sebenarnya manusia terlalu banyak berfikir kemungkinan-kemungkinan yang tidak pernah berlaku sama sekali.

Ada juga jenis minda yang selalu fikir perkara-perkara yang mengarut.

Bila u buat meditasi, minda u akan fresh, jadi tenang, bila tenang u akan nampak banyak benda penting disekeliling.

Benda-benda yang kita tidak nampak, bila apply meditasi secara berkala kita boleh nampak dengan jelas apa yang berlaku disekeliling.

Idea test market (promosi kilat) ini pun datang dari meditasi. Dan banyak lagi idea-idea yang power datang selepas itu.

U just apply, then u akan faham begitu banyak kelebihan meditasi / bertafakur.

Belajar bertenang, belajar tenangkan diri, belajar tenangkan fikiran, dan belajar menjadi manusia yang cool.

Ini antara amalan orang yang berjaya.

Dalam islam kita digalakkan solat tahajud, bangun awal, ketika persekitaran sunyi sepi and bla, bla, bla.

Faham-faham sendiri la ye, mengapa sangat ditekankan bangun di tengah malam.

4.4: Celebrate / Having Fun

Dalam hidup kita perlu belajar untuk celebrate, having fun, menikmati kehidupan seperti spa, melihat matahari terbenam, kehijauan hutan dan sebagainya.

Jangan terlalu terikat dengan isu-isu semasa, bisnes, gosip sana gosip sini.

Jangan juga terlalu stress, sampai lupa macam mana untuk berseronok (menikmati), bergembira bersama keluarga, relatives, jiran dan sebaginya.

Sekali-sekala cuba lihat dan melihat cerita kartun. Bila kita melihat dengan detail banyak benda kita boleh belajar.

Creativity, warna, joke (buku joke pun ada) dan idea yang mereka hasilkan daripada imaginasi yang menarik.

Ada kajian menyebut, orang yang banyak lihat cerita kartun minda dia kreatif dan geliga.

Picture tu bermain dengan warna, kreatif, joke, dan sebaginya. Bila kila lihat dengan detail benda ini bagus untuk fresh-kan minda.

Cari buku-buku joke, baca, search dekat internet ke. Baru life kita menjadi warna warni.

4.5: Gratitude

Untuk tahun 2015 apa kata kita besarkan gelombang gratitude (syukur).

Your task,

  1. Sediakan satu buku khas
  2. Tulis 700 nikmat yang u ada

Bila u tulis minda akan fokus, bila dah banyak nikmat yang u tulis baru u akan ‘nampak’ dengan jelas rupa-rupanya banyak dan terlalu banyak nikmat yang kita ada.

Kita terlalu mengejar perkara yang tidak ada selama ini sampai terlupa terhadap nikmat yang kita telah ada selama ini.

Remember,

“Syarat untuk berkembang ialah fokus”…

Bila kita fokus kepada sesuatu, tenaga akan berkembang.

Selama ini kita terlalu fokus kepada perkara yang tidak ada, dan masa terlalu banyak dihabiskan untuk itu.

Kita tidak tahu bila fokus tenaga berkembang, dan tarikan menjadi semakin kuat.

Syukur antara perkara penting dalam hidup, dan terlalu penting untuk menjadi orang yang kaya jiwa + kaya harta.

Sebelum ini kita hanya menulis 70 syukur sahaja seperti dalam ebook 70 Lessons.

Untuk lebih power kita teruskan menulis sehingga 700 nikmat yang kita telah ada / capai.

Mana tahu u ada luck (rezeki) kena satu point yang u betul-betul syukur masa u tulis tu, tulis doa right?

Time tu pula amalan tu di terima dan naik ke atas, u boleh dapat consciousness tahap tinggi.

Dari situ life u akan berubah forever.

Bila u dapat satu point yang betul-betul bersyukur, dari situ dia akan memberi kesan kepada benda-benda lain dalam hidup. Semua benda akan berkembang.

Biasa kita lihat life manusia berubah apabila ada peristiwa besar berlaku. Start dari situ kehidupan mereka berubah secara total.

Segala perkara semakin berkembang dan terus berkembang. Consciousness itu yang penting. Dan sangat penting dalam perubahan hidup.

Selagi tidak ada ‘consciousness’ selagi itulah hidup manusia akan statik pada tahap itu dan kekal.

Taknak berubah juga itu yang kena ‘wake up call’. Kena ujian sikit supaya manusia kembali sedar, kembali kepada kebaikan.

Ok cukup .. next time kita sambung lagi..

5. Promosi KILAT

Admin ada suatu tawarkan yang menarik.

  • Tujuan: Case sturdy
  • Jangkamasa: 7 hari sahaja
  • Tarikh: 6/2/2015 – 13/2/2015

Harga ebook akan datang

  • SMR (RM130) + 70L (RM90) + ESM (RM130) = RM350

Harga ebook pada masa sekarang

  • SMR (RM90) + 70L (RM90) + ESM (RM70) = RM250

Harga Promosi

Pilih mana-mana dua ebook SMR / 70L / ESM untuk RM100 sahaja.

*Anda jimat hampir RM60-RM80 …

Tawaran tamat pada 13/2/2015 tepat pukul 12:01 malam.

Hubungi: abamrain@gmail.com (For More Info)

Siapa cepat, dia dapat.

Have Fun.

Advertisements

2 thoughts on “Promosi KILAT

  1. Wow!

    Artikel ini ditulis ibarat khas untuk saya.

    Sangat mendalam dan bermakna. 😀

    Cuma… Saya ada satu masalah sahaja: Saya minat tentang copywriting dan layakkah saya ajar/share perihal copywriting?

    Itulah yang menyebabkan usaha saya terhenti selama ini. Mohon pandangan dari sifu.

    Terima kasih. 🙂

    ~ Seronok lihat tuan kembali menulis.

    Like

  2. Halo.

    U nak tahu kenapa artikel ini kena dengan diri u?
    Bukan u sahaja…believe me, artikel ini juga kena dengan orang lain …

    Mengapa perkara ini terjadi?
    Sebab admin cerita tentang SISTEM…

    Bila sebut fasal sistem, dia akan kena dengan semua orang (usahawan)…
    Admin dengan u buat benda (produk) yang berbeza, tetapi kita melakukan benda yang sama…

    1. Ada produk
    2. Kena buat marketing (ada yang jadi dan ada yang tidak menjadi)
    3. Management (jaga bisnes, manage bisnes, kembangkan, stuck, no idea, etc)…

    Sebab itu admin suka kaji perihal sistem, lebih spesifik the law of cause and effect …
    Bila kita faham ‘sistem’… Baru boleh pergi jauh kerana success leaves clues….

    Kita masuk kepada soalan…

    “Saya minat tentang copywriting dan layakkah saya ajar/share perihal copywriting?”….

    Ajar dan share adalah dua perkara yang berbeza…

    * Ajar – Kita ajar orang lain. (benda ini perlukan 2 ways communication, yang belajar dan yang mengajar)
    * Share – Kita share pendapat / idea / teknik kepada orang lain …

    Kes admin.

    Admin ada 28 students secara direct. Kepada mereka admin ajar satu persatu dari asas, pertengahan, dan advance. (Ini dipanggil mengajar)

    Untuk share pula …
    – Admin tulis dekat blog, facebook, forum, dan lain-lain tempat…
    – Termasuk juga ebook yang admin kongsikan like SMR / 70L / ESM …

    Dalam kes u … u kena bezakan di antara ajar dan share … Nampak macam sama tetapi terdapat perbezaan…

    Layak atau tidak bergantung kepada pengalaman, result, research dan ujikaji yang u telah lakukan…
    Katakan u telah achieve RM1,000 sebulan – u sangat layak ‘ajar’ orang untuk capai RM1k sebulan…

    Boleh faham? Ok good…

    Bagaimana dengan share?

    Katakan u belum capai RM3,000 sebulan, adakah u layak untuk ajar orang capai RM3k sebulan?
    Soalan ini tanya kepada diri sendiri ya…

    Soalan lain, adakah u layak untuk ‘share’ teknik-teknik yang u belajar dari ebook, pengalaman, seminar, pembacaan buku dan sebagainya?

    Just share the ideas… Kita bukan ajar right? Boleh buat macam ni? Got the point?

    Kenapa usaha u terhenti? Adakah sebab persoalan layak atau tidak?
    Maybe yes or maybe no …

    Admin nak bagi petua / rahsia internal …
    – Kenapa admin boleh tulis panjang-panjang…
    – kenapa admin boleh share bertahun-tahun lamanya…

    Rahsia admin ialah… admin TIDAK AJAR orang…. admin hanya share my research …

    Bila mengajar ada tekanan, orang faham atau tidak, orang berjaya atau tidak…
    Bila kita just share, minda kita free, jiwa kita free, orang apply atau tidak itu terpulang…

    Boleh bezakan?

    Yang jadi usaha u terhenti ‘maybe’ u ajar orang, u lihat orang lain tidak ada perubahan, then u rasa diri u tidak layak, n bla, bla, bla…

    Mulai sekarang STOP mengajar dekat forum, blog, fb group, emails ok.
    Melainkan u dah capai target RM1k, then u nak ajar mereka untuk capai RM1k …

    Apa yang u perlu lakukan ialah… just share kepada mereka idea-idea, pendapat, perspektif, sistem, dan lain-lain…

    Rahsia internal seterusnya kenapa admin boleh tulis panjang lebar bertahun-tahun lamanya ialah kerana perkataan ini What you give, you get back MORE …

    Target admin ialah ‘GET BACK MORE’ ….. Semakin banyak idea yang kita share, semakin banyak idea baru yang akan kita dapat… Admin dah rasa benda ini banyak kali… Sangat ajaib … Janji Tuhan itu pasti. Semakin mahal ilmu / idea yang kita kongsikan, semakin mahal idea baru yang kita akan dapat.

    Jadinya just share knowledge u… again, again, again and again…

    .
    .
    .

    Antara sebab lain u berhenti ‘maybe’ u terlalu exhausted (kepenatan) …

    U ada banyak kerja, then u nak buat semua kerja dalam satu masa…

    – service design
    – share dekat facebook group
    – share dekat wall facebook
    – share dekat blog
    – collect database
    – menulis ebook
    – dan lain-lain kerja yang u buat ….

    Kan banyak kerja tu?
    Apa yang u perlu lakukan ialah perlu ada TOP Priority atau KEUTAMAAN …

    Apa keutamaan u sekarang?
    – nak share?
    – nak menulis ebook?
    – nak collect database?
    – nak buat service design?

    Kalau u buat semua benda serentak, minda u akan penat dan terlalu penat….

    Kes admin juga sama..
    – Siapkan 5 ebook
    – Share dekat blog
    – Share dekat forum
    – Develop AMG
    – bla, bla, bla…

    Tetapi apakah keutamaan admin?
    Keutamaan admin ialah siapkan 5 ebooks ….
    Ada masa lapang baru share dekat blog, forum, facebook, wall… etc…

    Nampak macam admin buat semua right? Sebenarnya tidak…
    Fokus utama ialah siapkan 5 ebook sahaja. Ada masa lapang baru buat lain-lain kerja…

    Sebab itu u nampak admin promote ebook on off ….
    Next dah siap 5 ebook… Barulah admin fokus collect database betul-betul. Yang buat sekarang just sikit-sikit sahaja…

    Admin letak 100% untuk siapkan 5 ebook…

    Admin letak target yang munasabah iaitu 2013/14 – 2015 (for sure akan terlajak sehingga 2016 maybe lebih sikit)…

    Dalam bisnes kita kena ada target, dan letak date. Lambat siap, delay tidak kisah, ini benda biasa dalam bisnes… Apa yang penting kerja itu siap… Boleh faham?

    .
    .
    .

    Dalam kes u… apa u punya keutamaan? apa target u?
    – Letak 10 target yang paling penting…
    – Siapkan satu persatu … delay tidak kisah .. yang penting benda itu siap ….

    .
    .
    .

    Sekarang u minat copywriting ….

    PRODUK
    1. u kena tulis ebook
    2. u kena ada minisite perihal copywriting

    MARKETING
    3. u kena collect database dalam niche copywriting
    4. u kena buat backlink, promosi and bl,a bla, bla..
    5. u kena ada blog / fanpage perihal copywiriting

    MANAGEMENT
    6. Target siap ebook
    7. Target selling point monthly
    8. Target database (fb group / email)
    9. Target database agent

    If i’m in your shoes …..
    1. Admin akan fokus siapkan ebook dahulu dan …
    2. sikit-sikit collect database…
    3. sikit-sikit share kepada database fb / blog / whatever…

    100% admin akan siapkan ebook …..
    lepas dah siap 100% untuk collect database …

    Ini semua just idea …. 🙂
    Ini semua daripada perspektif bisnes …
    .
    .
    .

    Bagaimana pula dari perspektif investment…

    Bagi sesiapa yang telah memiliki Ebook Spiritual Marketing admin nak share sedikit daripada perspektif investment….

    Macam kawan kita di atas, dia minat copywriting ….
    Dalam investment apakah benda yang paling penting?

    1. ebook
    2. blog
    3. fb group
    4. fanpage
    5. database email

    .
    .
    .

    lain orang lain pendapat… ini just pendapat admin sahaja…
    katakan u baru start, modal masih kecil, dan dah tahu minat copywriting…

    Daripada perspektif investment benda yang paling penting ialah BLOG (niche copywiriting)….
    Bukan email, bukan ebook, bukan fb group, etc…

    Mengapa blog?
    Sebab dengan blog orang boleh kenal kita a.k.a kenal BRANDING ….

    Pengalaman dan pemerhatian admin selama bertahun-tahun. Amat rugi orang yang minat dalam sesuatu bidang tidak ada blog ….

    perbezaan blog dan facebook

    – bila ada blog orang boleh baca dan nampak semua yang u tulis …
    – dekat facebook orang boleh baca, tetapi tidak nampak semua yang u tulis…

    siapa dekat sini rajin scroll down semua benda dekat facebook?

    siapa pula dekat sini yang jumpa satu blog menarik then dia baca semua yang tertulis dalam blog tu?
    bukan sahaja baca, kita boleh kenal, tahu dan nampak secara big picture tentang blog itu…

    facebook pula macam mana?
    u baca, u follow orang bertahun-tahun, then penulis tu ‘senyap’ u dah tak rajin nak scroll down semua yang tertulis dekat facebook …

    .
    .
    .

    so dari perspektif investment BLOG adalah TOP Priority…

    – dari blog u boleh teaser ebook
    – dari blog u boleh buat survey
    – dari blog u boleh jual produk2 orang lain
    – dari blog u boleh perkenalkan branding
    – dari blog u boleh buat backlink
    – dari blog u boleh collect email
    – dari blog u boleh collect people ke fb broup ..

    dan u kena faham BLOG = ASET …..

    Perspektif investment
    1. TOP Priority BLOG …
    2. TOP Priority Senarai / DATABASE Email …
    3. TOP Priority Ebook
    .
    .
    .

    Dari blog terus collect email ….
    Dari email promote kongsikan product orang lain …. dah boleh buat duit …

    Then u siapkan ebook v1, v2, v3, etc….

    again, just idea…

    Have Fun

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s