Rezeki Tepat Pada Masa

12179638_1050113785022659_844386140_n

Mlm ni i sebagai artist ^_^ rasa mcm nak ceramah. ^_^

Dalam hidup kita, semua situasi akan berlaku tepat pada masa. 

  • + Tak cepat 1 saat.
  • + Tak lambat 1 saat.
  • + Cun-cun jer semua yang berlaku.

Juga termasuk dalam urusan rezeki. ^_^

.

Bila sebut tentang rezeki, ramai orang kepala religious selalunya menanti dan terus menanti dengan harapan Tuhan akan tolong.

Akhirnya pertolongan itu tidak kunjung tiba juga. ^_^

Problem dia dekat mana?

Ye betul, Tuhan yang aturkan rezeki untuk semua makhluk.

Tapi u kena faham, ada banyak lagi ayat dalam Al-Quran tu.

Sebagai contoh..

“Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun.” (QS. Al Mulk: 2)

.
.

I sebagai artist ^_^ suka dekat sini. ^_^

“Supaya Allah menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya”

Ada beberapa tafsir tentang…

> “Siapakah yang lebih baik amalnya”…

.
.

Kita tak nak touch tentang tafsir, kita just nak fikir fasal benda ni, inspirasi idea base on ayat yang beautiful tu. ^_^

Inspirasi ialah berkaitan…

  1. Religious > Spiritual
  2. Financial > Asset
  3. Relationship > Leadership

.

Manusia yang menunggu dan terus menunggu ni, kebiasaan dia boleh dikatakan bagus pada part religious …

Tapi u kena faham …

Bila sebut yang terbaik, meaning perlu terbaik dalam semua perkara.

Ini antara termasuk …

  • 2. Financial > Asset …

U kuat dekat sana, tapi dekat sini u weak, itu la masalah u.

Apa yang u fikir, bila kuat dekat sana, Tuhan akan tolong dekat sini.

.

Kan ada sebut …

  • + Sesuatu kaum tidak akan ubah, melainkan dia ubah diri.
  • + Dunia ini darul asbab > semua berlaku mesti ada asbab.
  • + Dan juga, rezeki kena cari, dalam kaedah mencari ada kaedah menjemput rezeki … ^_^

.
.

Yang asbab tu je nak touch …

  1. Asbab u mana?
  2. Asbab u yang terbaik or just ala-kadar …

.
.

Tuhan bagi rezeki ada yang tetap .. ada yang boleh berubah …

Yang tetap memang da tetap ..

Yang jenis berubah tu … yang u kurang jelas …

Ianya base on man jadda wajada …

U usaha u akan dapat ….

Lebih terbaik u usaha, u akan dapat yang terbaik juga…. ^_^

.
.

Rezeki ni masuk dengan 3 layer …

  1. > Dengan asbab …
  2. > Tanpa asbab ….
  3. > Berlawanan dengan asbab …

.
.

> Tanpa asbab ….
> Berlawanan dengan asbab …

Dua ini untuk orang level-level atas … ^_^

Sometime kita bukan level atas, tapi prasangka level atas …

Meaning is ..

Kalau u memang benar level atas xpa … u ada miracle. ^_^

.

Tapi … tapi … tapi …

Kalau bertahun-tahun macam tu jer …

Meaning ada something wrong somewhere … ^_^

U kena fikir balik apa yang u fikir tu …

.

The best is …

Create asbab … ^_^

Apa dia asbab yang u boleh create?

1. Blog
2. Database
3. The art of soft sell
4. Inner peace > u ada seni halus …. ^_^

.
.

Untuk level biasa-biasa macam kita ni, masih perlu kepada asbab ..

U just perlu ada asbab .. then Tuhan akan beri rezeki tu. ^_^

Lebih canggih u punya asbab, lebih canggih la rezeki masuk.

– “Aku menurut sangkaan hambaKu” …

U give the best to your client, Tuhan akan reply the best for you.

.
.

Hidup susah .. Hidup susah .. Hidup susah ..

Tuhan uji … Tuhan uji …Tuhan uji …

Ini satu lagi hal …

Doa + Usaha kena ada ….

– “Kalau kita tak tahu, kena tanya kepada ahlinya”…

Problem u, usaha ada, tapi as previously tune tu tak betul.

U usaha, tapi tune u xda, so u usaha pada tune yang salah berulang-ulang kali …

.
.

Ini satu lagi hal …

> “U lain la … kita orang xda kemapuan, bla, bla, bla”…

.
.

U punya kerja ialah ….

Doa + USAHA …

Usaha ni … start with …. AQAL …

Let say u tanya i as artist ^_^ masih x dapat jawapan ..

Jangan stop bertanya.

U kena tanya lagi dekat 70 orang yang lain …

Tak jumpa jawapan lagi …

U tanya dekat 100 orang yang lain …

If masih tak dapat,

Tanya lagi dekat 200 orang …

If masih x dapat lagi ..

Tanya lagi kepada 300 orang …

Selang seli dengan doa ….

Sure Tuhan akan buka jalan untuk u…. ^_^

.
.

Jangan compare diri u dengan orang lain ok …

> Dia macam ni ..

> Hidup aku plak macam ni …

No… no… no …

U lihat orang “today” senang ….

Tapi u tak tahu apa berlaku dalam hidup dia 10-15 tahun yang lepas.

U jangan nak jelezzz tak tentu fasal taw. ^_^

Kalau u tahu kisah silam orang kaya, u boleh menangis taw ..

U tahu ker 10-15 tahun yang lepas apa orang kaya tu tanggung?

Ok, done …

Sumber … 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s