Bisnes, rezeki, duit dan asbab.

#SharingJumaat
 
Manusia minta macam-macam.
 
Tapi still tak dapat. ^_^
 
Manusia tak dapat apa yang mereka nak selama ini
sebab tak folow hukum alam / sunnatullah / system.

 
Apa dia Hukum Alam?
 
Hukum alam = Semua benda perlu ada “ASBAB” ..
 
Dua jenis orang.
 
+ Ada orang minta dapat, sebab dia ada asbab.
+ Ada orang minta tak dapat. sebab dia xda asbab.
 
Kalau ada asbab automatik akan dapat apa yang mereka nak.
 
+ Nak duit banyak?
+ Asbab = Saving 10% …
 
Rezeki
 
Ramai orang beri sedekah, sebab nak duit banyak.
Lepas tu tak menjadi, dia jadi kecewa. ^_^
 
Sebab dia fikir, dengan sedekah duit dia akan jadi banyak.
Kenapa orang lain dapat, saya tak dapat?
 
Sebab dia tak faham, rezeki = subjektif. ^_^
Kalau dia faham, xda cerita kenapa sedekah tu tak menjadi.
 
Setiap sedekah akan menjadi, tapi tak semestinya menjadi
itu mengikut apa yang u nak, mungkin digantikan dgn yang lain. ^_^
 
+ Nak duit banyak masuk?
+ Asbab = Paip wang / asset / instrument…
 
Bisnes
 
Ramai orang nak banyak duit, lepas tu dia buat bisnes.
Selepas bertahun-tahun, tak menjadi, dia kecewa.
 
Sebab dia tak faham, bisnes = Aktiviti jual & beli.
Aktiviti ini tidak akan menjamin akan dapat banyak duit.
 
Bila fokus dekat aktiviti menjual, apa yang akan dapat?
Yup… mereka akan “dapat aktiviti” menjual… ^_^
 
+ Nak duit banyak masuk?
+ Bina lebih banyak paip wang / instrument / sumber duit.
 
Sebab tu selama ini i as artist ^_^ tak pernah suggest
semua peminat-peminat i jual mereka punya barang.
 
Kita just suggest,
 
1. Kembangkan blog
2. Kembangkan data pelanggan
3. Kembangkan knowledge
 
3 Barang ni adalah asbab / instrument / paip wang yang
akan bawa lebih banyak duit masuk berterusan.
 
Ada kes,
 
+ Ada blog
+ Ada database
+ Ada knowledge
 
Tapi duit yang banyak still tak menjadi.
 
Why?
 
Sebab, word yang kita gunakan ialah, KEMBANGKAN berterusan.
 
Asbab untuk duit banyak masuk ialah fokus dekat instrument.
 
1. Kembangkan blog berterusan
2. Kembangkan data pelanggan berterusan
3. Kembangkan knowledge berterusan
 
Formula ini d’design base on aliran tenaga / perubahan subatomic.
 
Sub-atom ni akan berubah, bila u force tenaga berterusan.
Bila buat blog, submit artikel berterusan, then dia akan menjadi.
 
Kenapa bila force tenaga berterusan akan menjadi?
Sebab ini hukum alam / sunnatullah.
 
Dalam bidang pertanian / business / programming.
Tidak kira apa bidang, dia punya SYSTEM tetap sama.
 
Engineering
 
+ Belajar 1 bulan, boleh jadi ke?
+ Nop.. u kena practice berterusan bertahun-tahun baru dia jadi.
 
Medical
 
+ Belajar 1 bulan, boleh jadi ke?
+ Nop.. kena practice berterusan bertahun-tahun baru dia jadi.
 
Pokok mangga
 
+ Tanam n siram 1 kali, boleh jadi ke?
+ Nop… kena siram berkala secara berterusan baru dia jadi.
 
.
 
How about database pelanggan?
 
+ This month kumpul.
+ Then next 2-3 bulan buat benda lain.
+ Then sambung balik kumpul.
 
+ Nop.. dia xkan menjadi ..
+ Dia kena berterusan kumpul, baru dia menjadi.
 
The unseen world
 
+ Dunia wave macam ni.
+ Bila buat, wave tu mula bergerak.
 
+ Bila stop, wave tu, akan kembali ke normal.
+ Bila mula balik, wave tu dia tak sambung, dia start dari A / kecil…
 
+ Sebab tu, bila tinggal satu bidang.
+ Start balik, kenapa dulu menjadi, sekarang tak menjadi? ^_^
 
+ Sebab wave tu masih lagi kecil.
+ So, xkan nampak kesan tu…
 
.
 
Asbab untuk mendapat jualan yang banyak. ^_^
 
+ Bila kata saya nak jualan yang banyak.
+ U akan experience “saya nak jualan yang banyak”..
 
+ Sebab word dalam kepala .. “saya nak”… ^_^
 
.
 
Untuk mendapat jualan yang banyak.^_^
 
U perlu ada #7why / point / benefit …
 
+ So, kena cerita point tu berulang-ulang kali.
+ Kepada seramai mungkin orang …
+ Then u akan dapat jualan yang banyak.
 
.
 
Untuk dapat duit yang banyak, bukan dengan jualan yang banyak.
 
Untuk dapat duit yang banyak, u kena buat loan.. ^_^
 
+ Dari investor.
+ Dari join venture.
+ Dari koperasi.
+ Dari dana gov …
+ *Mostly dapat dari bank. ^_^
 
.
 
Ini cara orang kaya…
 
Mereka tak buat banyak duit dengan bisnes.
Business adalah untuk develop profile.
Dengan profile, mereka dapat banyak duit.
 
.
 
Ramai usahawan tak jadi kaya.
sebab tak faham hukum alam / asbab.
 
Mereka just focus energy dekat business.
Bertahun-tahun untuk jadi kaya.
 
Then masih tak jadi kaya / buat banyak duit.
 
We are not talking about puluh / ratus ribu.
We are talking about couple of mil here … ^_^
 
.
 
Bila u focus dekat tempat yang salah, u will never jadi kaya.
U akan jadi makin stress n busy dengan aktiviti business. ^_^
 
At the same time, ada orang tengah
set profile. untuk dapat 100 mil … ^_^
 
.
 
How to have abundance of money ..
 
7 asset / instrument / asbab / hukum alam / paip wang / system
 
1. blog
2, database
3. knowledge
4. make sure u relax
5. make sure u ada networking
6. make sure u ada gold (for liquid saving to go bigger)
7. make sure u pandai outsource
 
.
 
Walau nampak orang kaya buat benda yang sama
 
Tapi mereka ada some system yang mereka apply.
 
+ Ada buat production
+ Ada buat marketing
+ Ada buat management
 
Depan tabir semua sama.
 
Belakang tabir? ^_^
 
+ Cash flow > cukai > loan ….
+ Or … Cash flow > loan …
 
.
 
Kenapa bertahun-tahun tak jadi kaya?
 
+ Depan tabir ok ..
+ Belakang tabir xda … ^_^
 
Asbab depan tabir sudah ok ..
Asbab belakang tabir plak xda … ^_^
 
.
 
Then jangan pelik ..
 
+ Da terbang tinggi > jatuh ..
+ Terbang lagi > jatuh ..
+ Terbang lagi > jatuh ..
 
.
 
Hukum alam / asbab
 
+ Terbang itu perlu dari kecil ..
+ Terbang itu perlu maintain ..
+ Terbang itu perlu berterusan kembangkan ..
+ Then masuk paid method baru akan menjadi ..
 
.
 
+ Ada yang ada duit …
+ Belajar fbads .. Apply … tak menjadi .. ^_^ ..
 
+ Ada yang ada duit ..
+ Buat fbads menjadi, lepas tu jatuh balik …
 
Kenapa jadi macam ni?
 
~ Sebab tak follow > Hukum alam / asbab / system … ^_^
 
.
 
Associate n peminat i (as artist) ^_^ ..
 
+ Blog
+ Database
+ Knowledge
 
Mula2 dia buat ni … then bila start menjadi ..
 
Mereka akan terus menerus menjadi …
 
+ Bukan sebab mereka follow cakap i ..
+ Bukan sebab mereka dapat magic n magis. ^_^
 
Mereka buat menjadi, sebab …
 
~ Follow > Hukum alam / asbab / system … ^_^
 
Menjadi tu xda kena mengena dengan i as artist. ^_^
 
I punya kerja just susun supaya mereka duduk in line / ada asbab ..
 
.
 
Tak menjadi sebab rezeki, kena sabar?
 
+ Tak menjadi sebab bukan sebab xda rezeki.
+ Tak menjadi sebab tak duduk dekat line / asbab sepenuhnya..
 
Man jadda wajada
 
Kenapa masih tak menjadi?
 
Sebab just duduk sebelah kaki atas line / asbab… ^_^
 
Meaning tidak beserta mind, body, spirit n soul … ^_^
 
Dalam bahasa lain,
 
+ Ini situasi tak align / xda feel … ^_^
 
.
 
Do you know that ..
 
Dalam dunia selling semua benda-benda kecil diambil kira.
 
Peminat i cakap macam ni,
 
+ Orang datang kedai beli > saya ambil no tel
+ Then saya whatsapp lagi barang-barang jualan ..
+ Then saya dapat banyak duit lagi ..
 
Ada peminat yang lain.
 
+ En. artist saya buat mcm tu tak menjadi pun. ^_^
 
Reply,
 
+ Dia menjadi sebab ada experience/tune & nama/branding.
+ Kalau masih baru, perlu more practice baru dapat tune tu.
 
.
 
Secara hakikat ..
 
+ Dia jadi kaya, bukan sebab bisnes ..
+ Dia jadi kaya sebab, dia dikayakan …
 
+ Dia dikayakan sebab dia ada “some asab” …
+ 7 asset adalah some asbab yang simple dicadangkan ..
 
+ Just we don’t know apa asbab yang dia ada..
+ Ada banyak lagi jenis asset / asbab2 yang lain …
 
+ Kalau tidak dikayakan, sampai mati pun buat kerja x kaya.
+ Ada banyak kes, berpuluh tahun dalam bisnes x jadi kaya.
 
+ Jangan fikir saya buat ini, ini, ini, menjadi.
+ Benda itu menjadi, sebab benda itu dijadikan menjadi.
 
+ I suruh kawan-kawan buat kajian, tanya orang kaya.
+ Reply, orang kaya ni pun tak tahu, kenapa ini menjadi itu tidak.
 
+ Tu sebab ramai orang follow dia bertahun-tahun.
+ Tapi masih tak jadi macam dia .. ^_^
 
+ Follow orang yang sama, formula yang sama.
+ Bukan formula tu yang menjadi, dia di-arrange menjadi. ^_^
 
+ Kita pun tak tahu, kenapa orang ini menjadi, ini tidak.
+ Jadi tak jadi, itu bukan kerja/urusan kita.
 
+ Kerja kita ialah berterusan buat kerja.
+ Then doa / prayer also berterusan …
 
Macam tu la cerita dia… ^_^
– Inche Hujan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s