FAQ SMR #2 – Cara Didik Anak Yang Berkata Negatif

didik-anak

Terima kasih kerana bertanya. Berikut merupakan idea yang terlintas. Pepatah orang putih,

“You are what you eat.”

Kata bijaksana,

“Makanan membentuk jiwa / tingkah laku / perilaku / sifat manusia.”

Terdapat 2 jenis makanan,

  1. Makanan fizikal
  2. Makanan minda / jiwa (spiritual)

Continue reading

Advertisements

Zero To Hero – Idea Bisnes RM100K

Sekarang you zero dan nak menjadi HERO.

Rule #1 – Buang perkataan ‘nak’

Selagi you kekal dengan ‘nak’, you akan kekal mencari selamanya. Minda you juga akan berterusan ‘nak’ up to 30 – 50 – 70 tahun lagi. Penyelesaiannya adalah,

“I am rich.”

Daripada mind ‘aku nak jadi kaya’ kepada minda ‘aku kaya’. Nampak macam sama tetapi berbeza pada hakikatnya. Apabila you sebut,

“Saya kaya.”

Continue reading

SMR #7 – Mengapa Penting Tetapkan Matlamat?

Saya suka pada artikel berbahasa Inggeris oleh VulcanPost.com tentang pengasas Alibaba.com, Jack Ma. Berikut saya kongsikan antara petikan yang terkesan di hati saya:

Jack Ma: People lose out in life because of these 4 reasons:

– Being myopic to opportunity
– Looking down on opportunities
– Lacking understanding
– Failing to act quickly enough

You are poor, because you have no ambition.

Continue reading

SMR #5 – Kapasiti Dan Kekayaan

Ulang semula (revise) siri sebelum ini. Ada tambahan. Buat sekarang bukan esok, tulat, atau bila dah jadi ulat.

Plan Tindakan Siri Inche Hujan  4 – Hakikat Revolusi

Apa yang boleh dilakukan adalah tulis apa sikap buruk, dan apa perkara positif yang patut diubah daripada sikap negatif itu.

Contoh: Saya asyik online facebook sehingga saya leka, buang masa, dan tidak buat to do list saya pada hari itu.

Saya perlu tinggalkan sikap yang selalu on9 fb dan buang masa dengannya. Saya perlu tulis to do list, dan pakai teknik pomodoro untuk manfaatkan masa sebaiknya. Insya-Allah buat begitu lebih jelas apa yang perlu diubah, dan tinggalkan.

Sebelum kita masuk amalan-amalan kekayaan, dan kerezekian, penting tunekan mindset terlebih dahulu. Selagi kita masih dengan mindset lama, kita tak ke mana.

Contoh mudah. Orang yang dapat duit EPF, walaupun duit dia banyak, tetapi dia tiada ilmu jadikan duit itu sesuatu yang menguntungkan, duit itu akan habis juga.

Dalam soal ini, andai kita diberi ilmu rezeki 7 petala langit sekalipun, andai mindset kita,

“Buat amalan kerezekian, dapat rezeki.”

Continue reading

FAQ SMR #1 – Lost: Tak Tahu Mana Nak Mula Internet Marketing

tak-tahu-cara-nak-mula

Tahniah sebab akak ada banyak ilmu, rajin belajar, itu tanda-tanda awal orang yang berjaya. Peringkat seterusnya akan melalui fasa kegagalan. Ada yang give up, the game is over. Ada yang cekal, orang ini akan berjaya kecil (buat duit sikit).

Selepas bertahun-tahun lamanya buat duit sikit mula nak buat duit yang banyak. Masa tu apa nak buat? Belajar lebih banyak? Salah, salah, salah.

Continue reading